Одобрен е меморандум за разбирателство за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект в Плевен

Плевен

28-12-2023, 16:14

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

По предложение на министъра на иновациите и растежа Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и „Глас Контрибюшън“ ЕАД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Модернизация на производствения процес на стъкларски завод „Рубин“, който ще се реализира в гр. Плевен.

Проектът предвижда разширение на съществуващо производство в завода и цели възстановяване и модернизиране чрез изграждане на 300-тонна пещ за производство на стъкло, закрити и открити складови площи. Основният фокус на инвестицията е върху разработването и внедряването на иновативни продукти, процеси и бизнес модели, насочени към повишаване на ресурсната ефективност на предприятието. Внедряването на последно поколение оборудване SORG е с цел постигане на високо качество на продукцията и ограничаване до минимум вредните СО2 емисии.

"Реализирането на инвестицията би допринесло за последващо развитие на община Плевен чрез наемане на нови служители и запазване на досегашната заетост в предприятието, както и ще допринесе за развитието на местната индустрия", посочват от пресцентъра на МС.

Размерът на инвестицията, като дълготрайни материални и нематериални активи, възлиза общо на 110 000 000 лв. Очакваният брой новооткрити работни места, пряко свързани с проекта, ще бъде най-малко 150 в тригодишния период на изпълнение на проекта.

Приоритетни са инвестиционните проекти, които са особено важни за икономическото развитие на Република България или за регионите на страната, съгласно закона за насърчаване на инвестициите. Политиката за насърчаване на инвестициите се осъществява от Министерството на иновациите и растежа.