Средно училище "Димчо Дебелянов" - Белене на работна среща по проект "Еразъм+" във Вилфранш де Руерг, Франция

Новините

19-12-2023, 08:11

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Тема на срещата бе "Миграция на хората"

С училища от Португалия, Франция, Италия и Румъния Средно училище "Димчо Дебелянов" - Белене участва в поредната работна среща по проект "Еразъм": "Европа и правата на човека" с тема на срещата: "Миграция на хората". Разделени в пет международни групи учители и ученици станаха съпричастни с историите на различни мигранти и разработиха кратък репортаж за тяхната съдба.

"Участвахме в интересна езикова работилница за снимки. Разгледахме и изложба от фотоси, дело на мигранти. Проведохме дискусии по актуалните проблеми, свързани с миграцията, съвместно с националната агенция “Collectif migrants” и местната асоциация “Village 12”. Да влезем в тяхната  роля:описвахме през какво минават мигрантите в чужда държава,какви трудности срещат по пътя,какви са страховете на пътуващи и приемащи", разказаха от училището.

"В арт-ателие написахме продължение на една реална история, преживяна от мигранти. Разделени в международни екипи, се опитахме да сътворим комикси по темата. Представител на екипа нидаде интервю за местното радио, споделяйки впечетленията си от участието си в работни срещи по проект Еразъм+", споделиха още от Средно училище "Димчо Дебелянов" - Белене.

"Кулминация на работната среща беше участието ни в съдебни битки-произнасяне на пледоарии, свързани с реални съдебни дела от Европейския съд по правата на човека, където спечелихме награда за най-добра аргументация.  За пореден път се убедихме ,че участието в международните проекти е шанс - да откриеш нови хоризонти и да премахнеш наложените граници!", допълват от беленското школо.

"За пореден път се убедихме, че Еразъм е възможност да поживеем по друг начин и да видим света в неговата пъстрота и различие!", завършват от Средно училище "Димчо Дебелянов" - Белене.