Областният щаб за защита при бедствия проведе разширено заседание

Мисия

14-12-2023, 20:01

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Виолета Иеремиева изрази надежда, че ще бъдат взети адекватни мерки за предотвратяване на критични ситуации при предстоящите снеговалежи

Областният управител Виолета Иеремиева свика на разширено заседание Областния щаб за прилагане на областния план за защита при бедствия с участието и на кметовете на общините от областта. Заседанието се състоя в зала "Плевен" на Областната администрация.

Въз основа на изпратени до областния управител доклади  от общини, институции и фирми, от участниците в заседанието беше направен анализ на причините, довели до затруднения при движението по пътищата, прекъсване на електрозахранването и водоподаването на територията на област Плевен във връзка с възникналата на 25, 26 и 27.11.2023 г. извънредна ситуация, вследствие на усложнената метеорологична обстановка.

Преобладаващото мнение сред представителите на общините беше, че в посочения период са имали затруднения в комуникацията с институциите, както и проблеми при почистването на участъците от републиканската пътна мрежа, намиращи се на тяхна територия.

В докладите и в хода на дискусията бяха предложени редица решения, някои от които са:

- да се анализира необходимостта от наличие на дървесна растителност в сервитута на пътищата, която е предпоставка за възникване на тежки пътни инциденти, а при наличие превантивно да се отстраняват стари и изсъхнали дървета и клони;

- да се предвиди изграждане на снегозадържащи съоръжения на местата, където ежегодно при подобни ситуации се образуват снегонавявания;   

- липсата на връзка с електрическите подстанции при отпадане на захранването налага мобилните оператори да поддържат резервно захранване на мобилните клетки;

Беше изяснено, че ползването на високопроходима военна техника, с каквато ВВВУ „Г. Бенковски” разполага,  може да става само при обявено бедствено положение в конкретно населено място и при изрично заявена от кмета необходимост пред областния управител. От своя страна областният управител има правомощия да я изиска от министъра на отбраната.

Такъв случай вече имаше, когато на 27 ноември Виолета Иеремиева осигури от военното училище  роторен снегорин за почистване на пътя между селата Брестовец и Беглеж.

Областният управител благодари на всички  институции за положените усилия за справяне с усложнената зимна обстановка през ноември и изрази надежда, че ще бъдат взети адекватни мерки за предотвратяване на критични ситуации при предстоящите снеговалежи, които ще започнат в  петък през нощта и ще продължат в събота до обяд. Тя напомни на  общинските служители в областта, че трябва да призоват гражданите да се включват активно в почистването на районите по местоживеене.