Плевен чества 146 години от своето Освобождение с редица събития

Мисия

04-12-2023, 13:39

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От общината обявиха програмата за честването

 На 10 декември се навършват 146 години от Плевенската епопея по време на Руско-турската освободителна война 1877-78 г. Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение ще бъде честван с редица събития.

На 8 декември /петък/ Регионалният военноисторически музей – Плевен, ще представи изложбата "Герой на своето време", посветена на годишнината от Освобождението и на 180 год. от рождението на ген. М. Д. Скобелев. Изложбата ще бъде открита в 11.00 часа в Панорама "Плевенска епопея 1877". Същия ден в 16.30 часа врати ще отвори и изложбата „Светът за българския воин” в Регионалния исторически музей.

Традиционният паметен ритуал по повод годишнината ще се състои на 10 декември /неделя/ в 11.00 часа на централния площад "Възраждане". В памет на загиналите за Освобождението на Плевен и България воини ще бъде отслужена панихида. Слово ще произнесе кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”. Празничен концерт с участието на Плевенската филхармония, Общинския хор "Гена Димитрова" и хора при Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Ив. Вълев" ще се състои от 12.00 часа в залата на ДКТ „Ив. Радоев”. Концертът е под диригентството на Георги Милтиядов.