Шестима арестувани при спецоперация в Плевенско

Крими

01-12-2023, 09:36

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проверени са 400 лица и 264 моторни превозни средства

В Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред на 30 ноември. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция; Зонално жандармерийско управление – Плевен, подпомогнати от „Държавно горско стопанство“. Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

Около 06.00 часа служителите от сектор "Пътна полиция" при ОДМВР - Плевен на булевард „Христо Ботев" в областния град са спрели лек автомобил "Опел". Установена е самоличността на водача – 68-годишен. Проба с техническо средство е установила над 1.2 промила в издишания въздух. На водача е съставен акт по ЗДвП. Местопроизшествието е посетено от оперативна група  и е извършен оглед на автомобила. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 „б“ ал.1  от НК. 68-годишният е задържан за срок до 24 часа.

Около 9:30 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР - Плевен, ЖЗУ- Плевен и служители на ОДБХ-Плевен са проверили магазин в село Пелишат. Констатирано е съхранение в хладилна камера на различни по вид месни продукти с изтекъл срок на годност /около 10 кг/. На управителя е съставен акт по чл. 4 във връзка с чл. 128, т. 1 от Закона за храните.
Около 09:50 часа в Плевен на улица „Александър Батенберг“ е проверен паркиран лек автомобил „Опел“. В него са установени 51-годишен и 37-годишна.  Зад предна дясна седалка е открит черен полиетиленов плик, съдържащ нарязана жълто-кафява листна маса наподобяваща по цвят, вид и мирис на тютюн - с тегло около 3,300 кг. Жената е предала нередовната стока с протокол за доброволно предаване, като е заявила, че е нейна собственост. Съставен е протокол по чл. 81 от ЗМВР. По случая е образувана преписка и предстои вземане на административно отношение /съставяне на акт по Закона за акцизите и данъчните складове/.

Около 10.00 часа при  извършена съвместна проверка на служители на РДГ- Плевен и полицаи от РУ-Червен бряг  в село Ракита в частен дом, обитаван от 58-годишен, са открити да се съхраняват три кубически метра  дърва за огрев от вида "Дъб", без контролна горска марка и редовно писмено позволително доказващи законния им произход. По случая е образувано бързо производство  за престъпление по чл. 235, ал.6 във връзка с ал.2 от НК.

Около 11:45 часа в село Чомаковци  служители на ЗЖУ - Плевен, полицаи от РУ Червен бряг и екип на РДГ - Плевен са установили каруца с конски впряг, натоварена с около 1 куб.м прясно нарязани дърва за огрев от вида /Орех/, транспортирана от 60-годишен. Изяснило се е, че дървесината не е маркирана с контролна горска марка и  не е представено редовно писмено позволително /превозен билет/. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.235, ал.6 във връзка с ал.1 от НК.

Около 15.00 часа в жилището си плевенчанин е предал доброволно на криминалисти при Първо РУ – Плевен два полиетиленови плика, тип „Спейсбек“, съдържащи, около два грама марихуана в единия и около един  грам пико в другия. Предстои назначаване на химическа експертиза на веществата. 23-годишният притежател на наркотиците е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.           

При проверка в Плевен в жк. „Сторгозия“ 25-годишна е предала  доброволно полиетиленов плик с размери 5 см Х 6 см  съдържащ жълто кристалообразно вещество - метамфетамин. Образувано е бързо производство по  чл. 354 „а“, ал. 3 , т. 1 от НК.

Също в жк. „Сторгозия“ 34-годишен е предал доброволно цигара, съдържаща суха зелена тревиста маса - марихуана.  Образувано е бързо производство за извършено престъпление по  чл. 354 „а“, ал. 3 , т. 1 от НК.

Бързо производство е образувано в РУ – Червен бряг за управление на автомобил след употреба на алкохол. Около 22:40 в село Горник е бил проверен 28-годишен, който се придвижвал с „Фолксваген“. Направеният тест за алкохол с техническо средство отчел над 1.2 промила. Издаден е талон за медицинско изследване, но не е взета кръвна проба за химически анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.

В хода на операцията са задържани 6 лица и са образувани 8 бързи производства.
Проверени са 400 лица и 264 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 18 пункта за черни и цветни метали, 8 заложни къщи, 14 автоморги, автосервизи и депа; 19 питейни и увеселителни заведения, 23 търговски обекта. В областта са регистрирани 9 престъпления, свързани с наркотиците, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 63 акта. Съставени са 9 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 19 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.