Историческа възстановка представи моменти от сраженията край Плевен по време на Руско-турската война (Снимки)

Животът

20-11-2023, 11:15

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проявата в неделния ден уважи с присъствието си и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов

Историческа възстановка представи моменти от сраженията за Плевен при село Гривица по време на Руско-турската освободителна война (1877 -1878 г). Тя бе показана в мемориален парк музей „Гривица“ от клуб за автентични исторически възстановки, създаден по проекта "Маршрут на паметта", в който Плевен си партнира с румънската община Турну Мъгуреле. Проявата в неделния ден уважи с присъствието си и кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов.

"Историята трябва да се пази и да се знае, защото народ без минало няма бъдеще. Всяка възможност, при която можем да обогатим историческите си познания - било то чрез книга, филм или присъствие на подобно събитие, е полезна и добра", отбеляза д-р Христов и припомни смелостта на хилядите, дали живота си за свободата на Родината.

Възстановката започна с панихида в памет на загиналите за Свободата на Плевен и България воини. Над 100 участници във възстановката, предимно членове на Национално дружество „Традиция“, влязоха в ролите на румънски, руски и турски воини, както и на българско население, помагало на освободителните войски по време на тежките битки.

Зрителите се потопиха в атмосферата на епохата и чрез изградения лазарет, където българи лекуваха ранени в сраженията войници. Те станаха "свидетели" на посрещането в щаба на руския император Александър Втори и на румънския крал Карол Първи, а след това проследиха драматичните сражения.

Проектът "Маршрут на паметта: устойчиви трансгранични продукти за мемориален парк "Гривица" и крепост "Турну" е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество "ИНТЕРРЕГ V – A Румъния – България 2014-2020 г.". Основната му цел е да се подобри използването на историческото и културното наследство на Плевен и Турну Мъгуреле. В рамките на проекта са възстановени и подобрени чрез инвестиции в туристическа инфраструктура мемориален парк „Гривица“ и крепост „Турну“. Общият бюджет на проекта е 1 483 905,79 евро, от които за Община Плевен – 999 089,39 евро, а за Турну Мъгуреле – 484 816,40 евро.

Предстои организирането на военен исторически панаир "Пътят на военната памет" и постоянна изложба "Военна история в образи - редут „Гривица" и Крепост "Турну" в Турну Мъгуреле.