Отделението по неонатология на "Мама и Аз" в лилаво за 17 ноември - Световния ден на недоносените деца

Животът

17-11-2023, 10:13

Снимка:

"Сърце и мозък"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От началото на седмицата екипът посреща колеги и родители на малчугани, за които се грижи, в лилаво - цветът на каузата на недоносените деца по целият свят, като кулминацията на инициативата е днес.

С удовлетворение от положените грижи за 176 новородени от началото на месец юни досега и тематичен кът, запечатал моменти от професионалното им ежедневие, отделението по неонатология на Клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" в Плевен отбелязва 17 ноември - Световния ден на недоносените деца. От началото на седмицата екипът посреща колеги и родители на малчугани, за които се грижи, в лилаво - цветът на каузата на недоносените деца по целият свят, като кулминацията на инициативата е днес.

"На 17 ноември честваме най-малките герои, тези най-мънички и борбени деца. Целта на този ден е да повишим информираността по проблема и да насърчим изразяването на съпричастност към недоносените деца и техните семейства.

Отделението по неонатология на "Мама и Аз" е с най-високото - 3-то - ниво на компетентност, като тук полагаме първите грижи за всички новородени деца. Апаратурата, с която работим, ни позволява оказването на адекватна грижа за новороденото, включително и за екстремно незрелите деца с тегло под 1000 гр.“, споделя д-р Андрей Христов, началник на неонатологията на ,Мама и Аз’. Той и колегите му денонощно се грижат за най-тежките случаи при новородените, като достигат до нуждаещите се семейства и другите педиатрични клиники благодарение на специализирана линейка - реанимобил с интензивен транспортен кувьоз и респиратор.

"Разполагаме и с най-модерната и единствена в региона специализирана апаратура за изкуствена белодробна вентилация за доносени и недоносени новородени с критично засегната дихателна и сърдечносъдова дейност. В сектор „Интензивна терапия“ приемаме всички болни новородени, изискващи интензивно наблюдение, апаратно мониториранеи интензивно лечение. Наличието на най-съвременен кувьоз - „baby leo 500”, дава шанс и на най-незрелите пациенти. И не на последно място мултидисциплинарните екипи, работещи в сферата на майчиното и детско здравеопазване и неонатологични грижи в "Мама и Аз", казва д-р Христов.

"Щастливи сме от това, което правим за нашите малки пациенти, за техните родители и искахме да разкажем и покажем чрез тематична изложба и кът малко повече за нашата работа. От откриването на ,Мама и Аз’ досега, от отделението сме изпратили с усмивка родителите на 176 малчугани, сред тях са и родителите на нашите малки пациенти - тризнаци. Майката бе от друг областен град, но избра да се довери на екипа ни“, споделя и Боряна Ангелова - старша акушерка в неонатологията. Казва, че най-трудното е, когато погледнат в очите на родителите, чиито сърца са се свили от тревога за детето им, а най-хубаво е с усмивката на същите тези родители на тръгване.