Петима са задържани при полицейска спецоперация в Плевенско

Крими

16-11-2023, 10:13

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проверени са 299 лица и 267 моторни превозни средства

В Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред на 15 ноемаври. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“. Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими

Незаконно съхранявана дървесина е открита на три адреса в плевенското село Петърница. В 09:30 часа в селскостопанска постройка към къщата на 52-годишна с установени 3,15 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида "Цер", които не са маркирани.

В 10:05 часа в дома на 45-годишен са намерени 3,9 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида "Цер" и "Благун", които не са маркирани с контролна горска, общинска или производствена марка. В 10:20 часа в същото село в частен имот, обитаван от 78-годишна, са намерени 2,5 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида "Цер", без контролна горска марка и превозен билет.

Същото нарушение е констатирано и в село Бръшляница. Около 10.55 часа в частен дом, обитаван от 56-годишна е открит 1 кубичен метър дърва за огрев от вида на "Акация" без контролна горска марка. Извършени са огледи по реда на чл. 212 от НПК от полицейски служители. На лицата са  съставени актове от горски инспектор от РДГ Ловеч. Работата продължава с оглед извършени престъпления по чл. 235, ал. 2 от НК.        

Около 08:50 часа по реда на чл. 83 от ЗМВР е извършена проверка от служители при РУ- Долна Митрополия в частен дом в село Биволаре. В спортна раница е открита кутия от цигари, съдържаща полиетиленов свитък с диаметър 2,5 см. със суха тревиста маса. По данни на 23-годишния обитател веществото е марихуана. Изготвен е протокол за доброволно предаване на откритите наркотични вещества. 23-годишният е задържан за срок до 24 часа.

Около 09.30 часа в град Койнаре при проверка в къщата на 31-годишен в една от стаите е намерена саксия със засадено в нея растение от рода на конопа с височина около 15 см. Мъжът е заявил, че това е марихуана засадена от него за лична употреба. На растението е извършен оглед, след което е изкоренено. Листната маса е иззета за експертиза.

Около 10:00 часа в плевенското село Бреница в частен дом при проверка в присъствието на обитателя – 33-годишен, са открити кутийка от дъвки с височина от 5 см и обиколка около 8 см. съдържаща семена и растителна маса по цвят и мирис наподобяващ на марихуана. Кутийката със съдържанието са предадени доброволно. Снето е писмено сведение. Мъжът е заявил, че семената са  марихуана.Разпитани са свидетели. Извършен е оглед на веществено доказателство. Предстои назначаване на физико-химична експертиза.          

В 14.30 часа на плевенската улица „Васил Левски“ при проверка 16-годишен е предал доброволно предава намиращ се в него прозрачен полиетиленов плик с размери 6 см Х 10 см., съдържащ бяло кристалообразно вещество. По негови данни веществото е метамфетамин.  Предстоят експертизи.

В района на улица "Свети Климент Охридски" криминалисти от Второ РУ – Плевен са спрели за проверка 17-годишен. Непълнолетният е предал доброволно прозрачен полиетиленов плик с неправилна форма, съдържащ по негови данни марихуана. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 3, т. 1 от НК.

На улица "Цар Борис III" полицаи са проверили 29-годишна. Тя доброволно е предала хартиен свитък с размери  около 4 см. Х 1.5 см. съдържащ бяло кристалообразно вещество. За предаденото вещество е заявила, че е метамфетамин. Образувано е бързо производство.

Бързо производство е образувано в РУ – Червен бряг за шофиране след употреба на наркотици. В 18:30 часа на 15 ноември в село Радомирци е бил проверен 30-годишен, който се придвижвал с „Ауди“. Направеният наркотест с техническо средство отчел положителна проба за амфетамин и метамфетамин. Издаден е талон за медицинско изследване, но нарушителят не е дал кръвна проба за химически анализ. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Продължава работата разследващ полицай за престъпление по чл.343 „б“, ал.3 от НК.

В хода на операцията са задържани 5 лица и са образувани 11 бързи производства и едно досъдебно производство. Проверени са 299 лица и 267 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 14 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 9 автоморги, автосервизи и депа; 20 питейни и увеселителни заведения, 23 търговски обекта. В областта са регистрирани 12 престъпления, свързани с наркотиците, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 52 акта. Съставени са 5 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 14 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.