Росица Денчева: Мечтая за титла от "Големия шлем"

Спорт

15-11-2023, 20:46

Снимка:

Пресклуб "България"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

До края на годината плевенчанката ще играе в три много силни турнира

В края на месец септември Росица Денчева и Елизара Янева спечелиха убедително титлата на двойки при девойките до 16 години на европейското първенство по тенис в Парма, Италия.

Във финала българките победиха с 6:2, 6:3 германките Юлия Щузек и Соня Женихова и така стигнаха до триумфа в надпреварата след пет поредни победи и само един загубен сет.

За тази категорична победа двете талантливи тенисистки бяха избрани за Отбор на месеца в анкетата на Пресклуба сред спортните медии и редакции. Те получиха 14 гласа от общо 24 гласували медии, а 10 гласа има футболният отбор на Локомотив Пд, който до края на септември бе водач в класирането на efbet лига без загубен мач.

На специална церемония в Пресклуб "България" Росица Денчева бе наградена с традиционния плакет за Отбора на месеца от Йонко Атанасов – мениджър маркетинг на Burnit Sun System.

Поради лични ангажименти Елизара Янева не успя да присъства на церемонията, но заедно с Росица бе старши треньорът на националния отбор за девойки до 16 години Христоско Атанасов.

Росица благодари на всички, които са гласували за тях и каза, че най-важният урок, който е научила досега в тениса, е, че с труд и постоянство можеш да сбъднеш мечтите си.

"Едната ми мечта е да вляза в топ 50 в световната ранглиста при жените. Друга голяма цел за мен е да спечеля титла от "Големия шлем" при жените.Доста голяма е разликата между девойките и жените, има още много работа, за да стигна до топ 50. Любимата ми тенисистка е Елена Рибакина. Като стил най-много ми харесва Новак Джокович – умен, агресивен и винаги може да обърне мача", сподели Роси.

Утре плевенчанката пък заминава за Мексико и САЩ, където ще участва на три много силни турнира.

"До края на годината ще играя в три много силни турнира – един в Мексико и два в САЩ – Еди Хер и Ориндж боул. А за 2024 г. най-важното за мен е участието ми в турнирите от "Големия шлем" при девойките, като първият е през януари – Откритият шампионат на Австралия", каза още тя.

Христоско Атанасов заяви пред репортерите, че за първи път имаме европейски шампионки на двойки.

"Най-труден им беше първия мач, след това не дадоха шанс на никого. Бяха с една класа над другите. Поне за мен няма затворена врата за тях. До 2-3 години могат да пробият и при жените. Влизат вече в основната схема при жените на турнири от 15 000 долара. Преди месец Роси игра в два турнира, като в единия стигна до полуфинал. За да успее при жените, трябва да е много издръжлива и много бързо да реагира, докато при девойките има време за реакция. Най-силните страни на Роси са, че много добре се движи по корта и е спокойна, което й дава увереност. А това в тениса е много важно. Занапред ще наблегнем малко повече на силата.", коментира той.

Атанасов заключи, че ММС тази година е помогнало за лагерите, а БФ Тенис осигури екипировка и пътуващи треньори на всички състезатели: "За 2024 г. още не съм видял средствата, които са предвидени от ММС за БФТ, но важно е да бъдат осигурени младите така, че спокойно да пътуват в чужбина".