Засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Новините

09-11-2023, 15:55

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Контролът се провежда от служители на "Пътна полиция", Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и Агенция "Пътна инфраструктура"

От началото на седмицата в цялата страна се извършват засилени съвместни проверки, насочени към водачите на товарни автомобили и автобуси. Контролът се провежда от служители на "Пътна полиция", Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и Агенция "Пътна инфраструктура".

Екипите следят за техническата изправност на превозните средства, обезопасяването и укрепването на превозваните товари, недопускане превишаването на максимално допустимата маса, спазването на времената за почивка от страна на водачите, използването на обезопасителни системи. Засилени са проверките за употреба на алкохол и наркотични вещества. Те се провеждат по основните направления на придвижване на транзитно преминаващите през страната товарни автомобили, уточни главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция" в ГДНП.

"Действията ни са насочени към осигуряване на безопасността на гражданите, като не допуснем в трафика да се движат водачи и превозни средства, представляващи риск за всички нас. Няма да позволим тези тежки машини да се движат по пътищата в страната, ако не са спазени всички условия за безопасното им движение“, категорично заяви гл.инспектор Близнаков и поднесе извинения към останалите участници в пътното движение  за причиненото неудобство при придвижването им в днешния ден.

При аналогични проверки в седмицата от 10 октомври до 16 октомври 2022 г. са проверени  8 173 товарни автомобила. На 24 от всички проверени товарни МПС е наложена забрана да продължат движението си. Установени са 1 029 случая на превишаване на разрешената скорост за движение, 13-  на управление след употреба на алкохол или наркотични вещества, 33 тахографски нарушения, 23 - на превишаване на разрешените часове за шофиране и 2 - на манипулиране на тахографите. Случаите на установена техническа неизправност, включително и габаритите, са били 127.

За същия период са били проверени 1 495 автобуса. Констатирани са 36 случая на превишаване на разрешената скорост за движение, 40 - на неизползване на обезопасителни колани, установени са 15 превозни средства с техническа неизправност и 27 с нередовни документи на водача.