Областният управител беше домакин на среща по повод необходимостта от деинституализация на деца от ДМСГД - Плевен

Мисия

02-11-2023, 17:59

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

След създаването на Съвет за подпомагане на процеса по извеждане на децата, настанени в последните четири дома за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ в областите Плевен, Варна, Кърджали и Стара Загора, министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова е изпратила писма до областните управители. В тях, тя им възлага ангажимент да се намери най-доброто решение за всички подлежащи на извеждане деца при спазването на основния принцип, че семейството е най-добрата среда за тяхното отглеждане и развитие.

По този повод при областния управител Виолета Иеремиева се проведе среща с експерти по здравни и социални грижи от Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, Община Плевен. Присъстваха и зам.областният управител Николай Абрашев, както и представители от Областната администрация, пряко ангажирани с работа по изготвяне на областната карта на социалните услуги.

На форума бяха дискутирани вариантите за деинституализация на грижата за децата, намиращи се в ДМСГД - Плевен.

Първата стъпка в процеса по извеждането им е да се създаде координационен екип, чиято дейност да бъде направлявана  от областния управител.

В момента в ДМСГД – Плевен се полагат грижи за 45 деца, които са в изключително тежко здравословно състояние. За да продължи адекватното им медицинско наблюдение и помощ, в Плевен трябва да се разкрие Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ с постоянна медицинска грижа. Тази услуга ще бъде планирана в картата на социалните услуги за област Плевен, която ще се актуализира и обсъди отново на 7 ноември.

   В рамките на дискусията беше направено предложение за провеждането на активна разяснителна кампания за привличане на нови приемни семейства, които да полагат грижи за деца с увреждания,

   За да се осъществи целта на целия процес трябва да се приложи интегриран поход към децата и координация с всички заинтересовани страни – институции, родните семейства на децата, приемни семейства, образователни заведения, здравни и подкрепящи услуги.