Ученик от ДФСГ "Интелект" с участие в програма на Комисията по финансов надзор

Животът

28-10-2023, 08:30

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Стефан Стефанов имаше възможността да участва в едно изключително образователно и полезно обучение

Стефан Стефанов - ученик от 12б клас на ДФСГ "Интелект" имаше възможността да участва в едно изключително образователно и полезно обучение на тема "Небанковият финансов сектор в България." Програмата беше специално организирана от Комисията по финансов надзор (КФН) и фондация "Атанас Буров", за да събере на едно място  най-добрите ученици от 15-те най-престижни училища в България.

Програмата се проведе в гр. София в рамките на три дни с интензивни лекции и практически опит, последвани от церемония по връчване на удостоверения за успешно завършено обучение. Програмата стартира със забележително откриване от Деница Кирова-  главен секретар на КФН  и Владимир Ташков- изпълнителен директор на фондация "Атанас Буров."

За  краткия  период на обучение младежите научиха много нови и важни неща за небанковия финансов сектор в България. Един от ключовите моменти бе разбирането на трите стълба на пенсионното осигуряване в нашата страна. Практическата част включваше посещение на пенсионния фонд "Доверие," където бе представен цялостният процес на управление на фонда.

На вниманието на учениците е представен и застрахователният пазар в България. Те посетиха  седалището на "Generali," където имаха възможност да общуват с представители на три от най-големите сектори в компанията.

В рамките на програмата младите хора бяха запознати скапиталовите пазари, крипто активите и сигурността при онлайн инвестирането. Лекцията беше интересна и актуална, след което последва посещение на  Българската фондова борса, където учениците видяха как се търгува с акции и научиха за важните екологични мерки, въведени от Европейския съюз.

Участниците в програмата са отличени с официални удостоверения от КФН. Срещата с другите ученици, запознанството с квалифицирани кадри, подготвени в България са допринесли  за надграждането на придобитите компетенции до момента с нови познания – това сподели възпитаникът на ДФСГ „Интелект“.

Обучението  в София за него през тези  дни е било  истинско приключение и опит, което го  учи на отговорност и повишава финансовата му грамотност.