Първите 20 ароматни водни лилии бяха посадени днес в парк "Кайлъка" (Снимки)

Мисия

23-10-2023, 16:44

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Лилиите са зимоустойчиви, цъфтят в 4-5 различни цвята, заедно с тях, също през пролетта, ще бъдат посадени и жълти ириси

След почистването с тежка техника на натрупалите се тиня, клони и отпадъци от дъното на езерото над ресторант "Люляците" в парк "Кайлъка", изграждането на нова преградна стена и ремонт на шлюзовете мястото отново беше напълнено с вода през последните почивни дни.

Днес тук бяха засадени първите двадесет ароматни водни лилии от Дойчин Владимиров – собственик на ферма за красивите растения в близост до Плевен, които той дарява на плевенчани. През пролетта броят на лилиите ще достигне 200, разказа дарителят, с което ще изпълни даденото обещание пред местната общност. Лилиите са зимоустойчиви, цъфтят в 4-5 различни цвята, заедно с тях, също през пролетта, ще бъдат посадени и жълти ириси – бързорастящи саморазсаждащи се водни растения, допълни Дойчин Владимиров.

По брега на езерото ще бъдат засадени нови декоративни фиданки на мястото на премахнатите стари дървета с изгнили дънери, ще бъде поставена и лека ажурна ограда откъм пешеходната алея. Тези, както и останалите дейности по почистване на езерото и изграждането на нови съоръжения, са възложени и финансирани от Община Плевен.