Диян Павлов – Джими представя "Школото" - спектакъл за историята на българската азбука

Плевен Лайф

23-10-2023, 10:26

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Специални гости на интерактивния спектакъл ще бъдат ученици от клуб “Завет” на СУ "Стоян Заимов" с ръководител г-жа Виолета Йорданова

В навечерието на светлия празник 1 ноември – Денят на народните будители, известният плевенски творец Диян Павлов – Джими ще представи спектакъла "Школото" в Панорама Мол Плевен. Събитието ще се проведе на 28 октомври, събота, от 11,30 часа на НИВО 1 в търговския комплекс. Входът ще бъде свободен!

Представлението е едно неповторимо образователно пътешествие през вековете. Всички присъстващи ще имат възможност да се насладят на увлекателен разказ за създаването на глаголицата и кирилицата, за делото на Паисий Хилендарски и неговата "История славянобългарска", за появата на първите училища по нашите земи.

Специални гости на интерактивния спектакъл за историята на българската азбука и българското просвещение ще бъдат ученици от клуб “Завет” на СУ "Стоян Заимов" - Плевен с ръководител г-жа Виолета Йорданова. Работата на клуба е насочена към обогатяване и задълбочаване на знанията на младежите за родната история и родния край, както и към това да стимулира творчеството и личностните им изяви. Учениците взимат участие в различни инициативи и конкурси, посещават редовно исторически обекти и изготвят исторически филми.

***
Диян Павлов - Джими е създател и стопанин на "Творителница О‘Писменехъ" в Плевен. Там от няколко години по атрактивен начин той разказва пред зрители на различна възраст за значими събития в световната история – за появата на първите писмености, за метода на ръчно изработената хартия, за революционния за човечеството момент – създаването на първата система за тиражиран книгопечат от Йоханес Гутенберг.