Прогнозата: Октомври си отива с летни температури

Животът

23-10-2023, 07:00

Снимка:

Община Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Въпреки краткотрайните смущения, почти до самия край на месеца дневните температури ще се движат с до 10-12 градуса над обичайните

Изпращаме октомври с нетипично за нашите географски ширини и за сезона топло време. Въпреки краткотрайните смущения, почти до самия край на месеца дневните температури ще се движат с до 10-12 градуса над обичайните. Това съобщава Нова телевизия.

В понеделник призори облачността ще е променлива с тенденция през деня да се разкъсва и намалява. Покрай облаците в хода на денонощието все пак е възможно да превали локално и краткотрайно на изолирани места в Западна и Централна България. Ще е сравнително тихо с дневни температури между 24 и 29 градуса.

Във вторник и сряда термометрите ще показват с градус по-високи стойности. Облачността ще е променлива с минимална вероятност от валеж. Едва в сряда привечер, покрай преминаването на атмосферен фронт ще има краткотрайни валежи, които през нощта ще преминат над отделни райони на Западна и Северна България.

Четвъртък следобед, с усилване на вятъра от запад, смущението ще е причина за локални гръмотевични валежи в Южна и Източна България. Температурите с леки колебания ще се запазят. В петък вятърът ще е още по-силен, но ще е топъл югозападен фьон с мощни пориви по северните планински склонове. Вечерта отново ще премине фронт с валежи, по-съществени в западните и централните райони на Северна България.

Последните октомврийски почивни дни, когато избираме органи на местната власт, ще са по-хладни с температури между 20 и 25-26 градуса. Облачността – динамична, но с локални краткотрайни превалявания на малко места, предимно в южната половина на страната. В събота срещу неделя се връщаме към астрономическото време и местим стрелките на часовника с час назад.

В последните 2 дни на октомври отново ще сме в плен на топли средиземноморски въздушни маси с температури от 20 до 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

Ако текущите прогнози се запазят, по-сериозно нахлуване на студ се очаква в първите ноемврийски дни. В периода 1-3 ноември ще премине студен атмосферен фронт – валежите ще са краткотрайни, но във високата част на планината ще са от сняг. Температурите осезаемо ще се понижат до нива от 10-15 градуса в топлата част на денонощието.