С какво време посрещаме първата седмица на октомври?

Животът

02-10-2023, 08:04

Снимка:

Иванка Томова/Аз обичам Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Атмосферната циркулация над Европа е напът да подсигури у нас приветливо, топло за сезона есенно време с минимални смущения, без значителни валежи, почти до средата на октомври.

В понеделник облачността ще е динамична с повече слънце по периферията на страната и по-плътна облачност в хода на денонощието в Централна и Североизточна България, сочи прогнозата на Нова тв. Именно в тези райони се очакват изолирани слаби и незначителни като количество превалявания. Вятърът от север-северозапад ще продължи да вкарва по-студен въздух и дневните температури ще останат между 22 и 27 градуса.

Вторник и сряда ще са слънчеви, тихи, с минимална облачност и температури между 23 и 28-29 градуса. Втората половина на седмицата страната ни ще е под влияние на преминаващи над Северна и Централна Европа студени фронтове. Съществени валежи не се очакват – такива ще има от четвъртък до събота, но ще са слаби, краткотрайни, строго локални, на изолирани места и тук-там с гръмотевична активност. Дневните температури обаче, с леки колебания, ще останат почти без промяна. По-хладно ще е рано призори, като в котловините на Запад термометрите ще паднат до около 5 градуса.

Поглед по-напред във времето показва, че в периода 13-15 октомври има изгледи да ни обхване по-добре изразено захлаждане. Ако прогнозата се запази, ще има краткотрайни, интензивни гръмотевични валежи, силен и студен северозападен вятър и осезаемо понижение на температурите до дневния интервал 15-20 градуса. Сутрешните температури пък ще позволят есенни слани в котловините и сняг по високите върхове в планината.

Дори и по-хладно, сравнително сухото време до средата на октомври ще позволява бързото разпалване на горски и полски пожари. Рискът е особено голям в Центрана и Източна България, дори екстремален по скалата на НИМХ в някои райони.