Историята оживя в античното селище Улпия Ескус

Животът

24-09-2023, 19:23

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Във фестивала взеха участие 40 реенактори от най-старите групи за антични възстановки в България и Румъния

В римското селище Улпия Ескус край Гиген се проведе първият античен фестивал „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII“, който е част от проектните дейности, осъществявани от Асоциация Terra Dacica, клон Букурещ и НПО Съвет по туризъм – Свищов по Програма Еразъм+ – Партньорства в малък мащаб „Европейско единство и наследство на селско ниво чрез историческа възстановка.

Стотици хора се стекоха на разкопките, за да се потопят в едни отминали времена и да научат повече за историята по тези земи. На събитието присъстваха кмета на община Гулянци – Лъчезар Яков, председателят на Общински съвет гр. Долна Митрополия – Петър Петров, кметът на Гиген – Красимир Първанов, ст.н.с. Гергана Кабакчиева – ръководител на разкопките, ръководителят на проекта от румънска страна. Проф. д-р Стоян Проданов – основател и председател на Съвета по туризъм гр. Свищов разказа повече за целите на проекта и за двете групи за исторически възстановки, ангажирани с него. Като домакин, кметът на община Гулянци поздрави множество и изрази радостта си, че вижда толкова много хора и най-вече развълнувани деца. „Надявам се това да е положителното начало на един нов път за Улпия Ескус, за неговото популяризиране и развитие като туристически обект. Всички отговорни институции трябва да обединим усилията си, за да популяризираме това уникално място, което е с огромно значение не само за района ни, но и за страната, и за света.“ – каза още той и благодари на кмета на Гиген, служителите на Община Гулянци и работниците от двете общини, представителите на регионалния музей, които положиха усилия за една седмица да почистят и превърнат мястото в подходящ терен за вълнуващите събития.

Председателят на Общински съвет гр. Долна Митрополия също изказа благодарност на хората, включили се в подготовката, почистването и организаторите на фестивала и декларира своята ангажираност, като историк.

След изказванията на официалните лица беше даден старт на събитията с древен ритуал на латински. За първи път след много векове по улиците и пред храмовете на римския град прозвучаха командите на римските центуриони, бяха разпънати шатри, където се предлагаха римски храни, занаятчии демонстрираха занаятите си, даки и сармати показваха доспехите си.

Във фестивала взеха участие 40 реенактори от най-старите групи за антични възстановки в България и Румъния – Първи Италийски легион и Terra Dacica Aeterna. Към тях се присъединиха и групи от училищата и детските градини на община Гулянци, които бяха пресъздали автентично римско облекло. Красиви девойки и матрони, внушителни войни се смесиха с тълпата и допълваха колорита на събитието. За да стимулира най-старателните и атрактивните участници от училищата и детските градини, МКБППМН при Община Гулянци инициира конкурс. Пред компетентно жури и многобройната публика дефилираха децата от ДГ „Незабравка“ гр. Гулянци, ДГ „Първи юни“ с. Гиген, ДГ „Детска радост“ с. Милковица, учениците от СУ „Хр. Смирненски“ гр. Гулянци, СУ „Асен Златаров“ с. Гиген, ОУ „Христо Ботев“ с. Брест и ОУ „Христо Ботев“ с. Милковица, както и индивидуални участници в конкурса. Първа награда в категорията детски градини получиха децата и техните ръководителки от Гулянци. В категорията училища призът грабнаха прекрасните дами от СУ „Асен Златаров“ с. Гиген. В индивидуалното представяне голямата награда на журито получи Биляна Иванова, която впечатли всички с пищния костюм, подбраните детайли и красотата си.

Кметство с. Крушовене допринесе към колорита на празника с дегустация на местна кухня. По късно посетителите имаха възможност да опитат и традиционни римски храни, да стрелят с лък и да играят различни игри.

Зрелищен финал на фестивала сложиха военните демонстрации - клетвата на легионера и битката между римляни и даки. През целия ден ръководителят на разкопките Гергана Кабакчиева придружаваше групите туристи, разказваше историята на римското селище и показваше впечатляващи елементи и съхранени останки от една велика империя.

След успеха на това първо издание на фестивала всички ангажирани си обещаха това да е само началото на едно успешно сътрудничество в името на историческото богатство на дунавския край.