Постоянен арест за трима трафиканти на мигранти

Крими

17-09-2023, 11:37

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Законът предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 10 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

На 16.09.2023 година Районен съд – град Плевен е сезиран с искания от Районна прокуратура-Плевен пореда на чл.64, ал.1 от НПК да бъдат взети мерки за неотклонение "Задържане под стража" по отношение на три лица за трафик на двадесет и девет чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан.

Дежурен съдия от Районен съд – Плевен е приел, че от събраните в хода на досъдебното производство доказателства, а именно: извършени огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели, както и огледите на товарния автомобил, използван за транспортирането на афганистанските граждани се установява, че обвиняемият К.И.Б. от гр.С., подпомогнат от П.Н.Я. от гр.К. и Д.С.В. от гр.К, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, противозаконно подпомагали, чрез осигуряване на транспорт на общо двадесет и девет чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан, да преминават в страната в нарушение на закона, без да притежават редовни паспорти или заместващи ги документи за пътуване, както и съответната виза, като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство – товаренавтомобил, собственост на търговско дружество от гр.С. Освен това деянието е извършено по отношение на повече от едно лице – общодвадесет и девет лица, и е извършено по начин, опасен за живота на лицата.

Съдът е счел, че от събраните доказателства по несъмнен начин се установява, че чрез поставянето на чуждестранните граждани в затворената задна част на товарния автомобил,  на практика са застрашени в голяма степен здравето и живота им. Затова престъпление Законът предвижда наказание лишаване от свобода от две до десет години и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

Всички тези обстоятелства според първоинстанционния съд са обосновали извода за изключително високата степен на обществена опасност на деянието, поради което Районен съд – град Плевен е приел, че са налице всички кумулативни предпоставки на чл.63, ал.1 от НПК и са постановени определения, с които по отношение на обвиняемите К.И.Б. от гр.С., П.Н.Я. от гр.К. и Д.С.В. от гр.К са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване пред Плевенски Окръжен съд, като в случай на жалба или протест, делатаса насрочени за открито съдебно заседание на 19.09.2023 г. от 14:00 часа.