36 задържани при спецакция срещу престъпността в Плевенско!

Крими

14-09-2023, 09:51

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Образувани са седем бързи производства и четири досъдебни производства.

В Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред на 13 септември. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

Около 08:30 часа е извършена проверка в село Горник в частен дом, обитаван от 47-годишен. В една от стаите на етажерка на дървена секция е намерена електронна везна с поставени на нея 6  съцветия от рода на конопа с цвят и мирис, наподобяващи на марихуана. В хода на продължаващата проверка в друга стая на жилището под легло е установен предмет, наподобяващ огнестрелно оръжие /пушка/. По данни на собственика оръжието е самоделно за лична употреба. Намерените вещества и самоделното оръжие са предадени с протокол за доброволно предаване. 47-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.  Предстои назначаване на експертизи. Образувано е бързо производство.

В село Петърница при проверки в имотите на 62-годишна и 68-годишен са установени 14 пространствени кубични метра дърва за огрев от вида „Цер“, които не са маркирани с контролна горска марка, съответно общинска и производствена такава. По случаите са образувани досъдебни производства.

Около 10 часа при съвместна проверка със служител на ДГС-Плевен в частен двор в град Койнаре е намерен незаконно добит дървен материал - 1,5 пространствен куб.метър дърва от вида "Топола", без редовно писмено позволително и без контролна горска марка. Образувано е бързо производство.

В село Лепица в имотите на 73-годишен и  63-годишен са открити  два пространствени куб.метра дърва от вида "Дъб", без редовно писмено позволително и без контролна горска марка. По случаите са образувани бързи производства.                 

Над 6 килограма тютюн с незаплатен акциз са иззети на територията на кооперативен пазар на улица ''Княз Александър Батенберг" в тревната площ. Открити са 12 полиетиленови плика с жълто - кафява суха тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с общо тегло 6.200 кг. За намерено количество е съставен констативен протокол. Работата продължава полицейски инспектор от Второ РУ - Плевен.       

Около 10:30 часа в село Опанец е проверен 30-годишен. Той е предал с протокол за доброволно предаване черна полиетиленова свивка, с неправилна форма и сива полиетиленова свивка с неправилна форма, по негови данни, съдържащи метаамфетамин и марихуана. При последвала проверка в дома му са установени полиетиленова свивка с размери 3 см Х 2 см, съдържаща суха зелена тревиста маса и полиетиленова свивка с размери 2 см Х 1,5 см, съдържаща суха зелена тревиста маса. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. По данни на 30-годишния веществата са марихуана с тегло около 1 грам. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 354 „а“ ал. 3, т. 1 от НК.

Около 13:30 часа в село Рупци в частен дом,обитаван от 58-годишен, в кухненско помещение зад вратата върху метална каса е намерено самоделно огнестрелно оръжие /пистолет/ кал. 5,5 мм. с дължина на цевта 10,5 см. и три боеприпаси 16 калибър. За оръжието 58-годишният нямал разрешение. Вещите са предадени с протоколи и се намират на съхранение в РУ-Червен бряг. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.339, ал.1 от НК.

В рамките на спецакцията за иззети от частен дом в Плевен и субстанции за производство на наркотици. В 15:00 часа на булевард "Русе" при проверка 40-годишен доброволно е предал пластмасов контейнер с бледо-жълто кристалообразно вещество с приблизително тегло 1.5 грама - по негови данни пико. В хода на проверката в дворно място на същия булевард между временни постройки са намерени плик, съдържащ бяло кристалообразно вещество, пластмасова бутилка с вместимост 1 л., с прозрачна течност, по негови данни "фосфорна киселина". Във временна постройка фургон, са установени стъклена бутилка с вместимост 1 л. пълна на половина, с надпис "Солна киселина", малък буркан с вместимост 240 мл., съдържащ тъмно червена субстанция, потопена в течност, за която мъжът е обяснил, че е "Фосфорна киселина“, станиолена свивка с размери 3 см Х 3 см., съдържаща сиво кристалообразно вещество с приблизително тегло1.5 грама, свивка с размери 2 см Х 1 см., съдържаща сиво кристалообразно вещество с тегло 0.5 грама и тъмно червено вещество, увито в изолирбанд с размери 4 см Х 4 см. по данни на лицето  "Фосфорна киселина“, както и два стъклени съда с остатъци по тях от бяло прахообразно вещество.  40-годишншят е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Предстоят експертизи на иззетите вещества.

В хода на операцията са задържани 36 лица и са образувани седем бързи производства и четири досъдебни производства.

Проверени са 413 лица и 338 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 9 пункта за черни и цветни метали, 6 заложни къщи, 8 автоморги, автосервизи и депа; 15 питейни и увеселителни заведения, 21 търговски обекта. В областта са регистрирани 13 престъпления, свързани с наркотиците, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 64 акта. Съставени са 12 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 5 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.