Отбелязваме 146 години от Третия щурм за Плевен

Новините

11-09-2023, 09:29

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На 11 и 12 септември 1877 г., на хълмовете на юг от Плевен  се сражава 13 000 отряд на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев за превземане на редутите „Исса ага” и „Кованлък”. Първи в бой тръгват 61-и Владимирски и 62-и Суздалски пехотен полк. Следват ги 9-и и 10-и стрелкови батальон. В боя влизат и 7-ми Ревелски и 6-ти Либавски полк. В най-критичния момент ген. М. Скобелев лично повежда воините си към предната бойна линия и до вечерта те успяват да превземат и двата редута. С неимоверни усилия скобелевци се задържат 30 часа на заетите позиции. Късно след обяд на 12 септември, след като не получава исканото подкрепление, ген. Скобелев е принуден да даде заповед за отстъпление. Шепа доброволци под командването на майор Фьодор Горталов остават в редут „Кованлък” да прикриват отстъплението. Майор Горталов загива със смъртта на храбрите, защитавайки честта на руската армия и своята воинска чест.

В това сражение на южния участък падат убити и ранени 6 500 офицери и войници от отряда на ген. Скобелев. Загиват генералите Владимир Доброволски и Владимир Тебякин. От тогава и до днес долината пред редутите се нарича „Мъртвата долина”, в памет на всички, които останаха завинаги под братските могили на Плевен.

В този ден отдаваме почит и на войните от съюзническата румънска армия от 3-та и 4-та румънска дивизия, загинали при превземането на „Канлъ табия” при село Гривица.

По време на третия щурм на Плевен Западният отряд на многонационалната руска армия губи около 13 000 войници и офицери, съюзническата румънска армия – около 3 000 - убити, ранени, безследно изчезнали и починали от раните си воини.

През 1882 година бащата на младия капитан Сергей Николаевич Матерн от Ревелски полк, загинал на Зелените възвишения и погребан в братска могила в Скобелев парк, подарява на църквата „Свети Николай” в Плевен евангелие с молба всяка година на 11 септември да се отслужва панихида в памет на сина му и на всички загинали войни в ІІІ –я щурм.

През 1907 г., по инициатива на Комитет „Цар Освободител Александър ІІ”,  се отслужва панихида в памет на загиналите на 11 и 12 септември 1877 г. в Третия щурм за Плевен руски и румънски воини. С малки прекъсвания във времето, този ритуал става част от обществения и духовен живот на Плевен.