ОДМВР - Плевен напомня: По никакъв повод не давайте пари на непознати

Крими

09-09-2023, 07:29

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В случай на получено телефонно обаждане с искане да предоставите пари, опитайте веднага да се свържете със своите близки или сигнализирайте на тел. 112

През последните дни в полицейската статистика са регистрирани две реализирани телефонни измами, а са установени и множество случаи на опити за измами. От ОДМВР - Плевен акцентират вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.

Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашни стационарни телефони на жертвите. В повечето от случаите посърпевшите са избирани на случаен принцип. Много често извършителите  ползват  телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените  разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице. 

Най-разпространени сценарии за извършване на телефонни измами:

- при провеждане на полицейска операция по задържане на телефонни измамници се търси съдействие и пари.

- под предлог “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат у тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, в следствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек);                                                       

От МВР напомнят: По никакъв повод не давайте пари на непознати. В случай на получено телефонно обаждане с искане да предоставите пари, опитайте веднага да се свържете със своите близки или сигнализирайте на тел. 112.