Седмица на пожарната безопасност ще се проведе в област Плевен

Плевен

09-09-2023, 07:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Планирани са дни на отворени врати и открити телефонни линии във всички структури на РДПБЗН - Плевен

В периода от 11 септември до 17 септември ще се проведе "Седмица на пожарната безопасност" и честване на професионалния празник на служителите от ГДПБЗН – МВР – 14 септември, за което от РДПБЗН - Плевен и териториалните ѝ структури са организирани следните мероприятия:

1. Провеждане дни на отворени врати (обособени приемни) и открити телефонни линии във всички структури на РДПБЗН - Плевен от 11 септември до 15 септември 2023 година за времето от 09:00 часа до 11:00 часа;

2. Провеждане на демонстрация от екипите за пожарна безопасност при извършване на аварийно-спасителни действия при пътно транспортни произшествия и гасене на пожар. Демонстрацията ще се извърши на общинския паркинг в непосредствена близост до Община Плевен на 12 септември от 09.00 до 10.30 часа;

3. Награждаване на 31 отличили се служители по повод "Седмицата на пожарната безопасност" на 12 септември от 11:00 часа в двора на РДПБЗН - Плевен.

Най-важният ден за всички огнеборци - 14 септември, е определен за професионален празник на служителите от ГДПБЗН – МВР през 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р.България. Датата 14 септември се свързва с откриването на Първия пожарникарски събор през 1905 година. Обявява се за Професионален празник на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, с което е възстановена традицията, по решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

На събора, свикан на 14 септември 1905 г. в София са разисквани състоянието на пожарните команди и тяхната техническа въоръженост, правилата за устройство на градските пожарни команди, проектоустав за доброволните противопожарни дружини, мероприятия за подобряване на положението на пожарникарите, осигуряването им в случай на злополука и др. въпроси. Констатирано е сериозно изоставане на пожарната защита в селата и малките градове. По време на събора се основава дружество на пожарните командири и се приема решение за издаване на списание „Пожарно дело” като негов орган. Пожарникарското дружество представлява пожарникарите при предложения и преговори с държавата. Утвърждава се традицията периодично да се провеждат събори (конгреси) на пожарните командири.

Решенията на Първия пожарникарски събор, въпреки големите трудности, се осъществяват на дело. Инициаторите на събора се заемат с изключителна преданост, енергия, професионализъм и всеотдайност с мисията за просперитет на пожарното дело и се изявяват като обществени личности, признати от цялото българско общество. Постигнатото в тази област получава и международна известност и признание. През 30-те години у нас е изграден модел за осигуряване на пожарната сигурност и защита на населението от бедствия, който е характерен и днес за развитите европейски страни.