Протест срещу незаконен кучешки приют в плевенското село Коиловци

Животът

03-08-2023, 10:24

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Хората се оплакват от непоносима миризма и невъобразим лай, казват, че не могат да спят и да дишат

Протест срещу незаконен кучешки приют в плевенското село Коиловци. Хората се оплакват от непоносима миризма и невъобразим лай, казват, че не могат да спят и да дишат. Те настояват животните да бъдат изведени извън селото, предаде bTV. Според тях в момента в имота се отглеждат над 200 кучета, като понякога са и повече.

"Много трудно се живее тук, почти не се живее, много шум и воня. Прогониха и децата, те вече не искат да идват. Живеем в 21-ви век без канализация, кучетата се мият по улиците, не се спи, не се диша. А умрелите кучета ги хвърлят в контейнера и миришат", коментират местните жители.

"Развиват се дори и болести, моят мъж започна да повръща. Работник тук припадна от миризмата, идваше лекарка, за да му окаже първа помощ. Не можем да си отворим прозорците – нито денем, нито нощем. Зеленчуците и плодовете, които отглеждаме, са надъхани с миризма. Родителите ни са си направили дом тук, за да изживеем ние спокойно старините си, а те дойдоха от града, за да гледат кучета. Ходят по селата и ги събират, за да ги гледат тук. Защо сме длъжни да търпим тази миризма", коментира Маргарита.

"Системният тормоз е от вонята, от шума, който не се търпи. На тези животни не се почиства ежедневно", посочва Милка Дончева.

"Ние тези кучета не сме ги прибрали по желание. Това са животни на цялото село, на цялата област. Това са животни на хора, които са починали и това е нежелано наследство на техните роднини. Това са изхвърлени бебета на домашно развъдени животни на хора от селото. Това са животни, които като единствен вариант за преживяване на улицата, са намерили в агресията. Не е вярно, че изхвърляме умрели кучета в контейнерите, използваме екарисажи, събираме животните по закон в хладилна камера", казва Диана Гапова, собственик на приюта.

Жителка на селото обаче обвини Диана, че събирала незаконно кучета, които имали стопани, за да ги продава в чужбина.

"Имаме активна осиновителска кампания, постоянно публикуваме животни. Те се осиновяват след подготовка – кастриране, обезпаразитяване, ваксиниране, тестваме им характера. Когато са годни за осиновяване и не проявяват агресия и страх, им намираме нови стопани, за да може да живеят не на улицата, а в дом като домашен любимец", посочи още собственикът на приюта.

"С всички институции, които имат отношение, дойдохме на място. Госпожата беше предупредена и тя се съгласи, че кучетата трябва да се изнесат оттук и да се поставят на терен извън населеното място. Къде да се случи това – в момента се обсъжда с областната управа на Плевен. На няколко места има такъв терен. Обектът е незаконен. Издали сме предписание до септември несъответствията да бъдат отстранени. Драстичен вариант за животните е да бъдат раздадени за осиновяване или да бъда евтанизирани", коментира д-р Данка Николова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните.