Обсъдиха транспортни проблеми в област Плевен

Мисия

02-08-2023, 22:38

Снимка:

Областна администрация

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Виолета Иеремиева разговаря с председателя на секция "Транспортно строителство и транспортни съоръжения" към КИИП РК Плевен

Областният управител Виолета Иеремиева се срещна с председателя на секция "Транспортно строителство и транспортни съоръжения" (ТСТС) към Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) Регионална колегия (РК) Плевен, инж. Цветан Влахов. Той запозна губернатора с изготвен и одобрен от община Плевен проект за изграждане на ново кръгово кръстовище при входа на Плевен откъм Ловеч на мястото на сегашното т-образно кръстовище. С реализацията на проекта се очаква да се реши комплексно дългогодишен проблем. Това е кръстовището с най-много пътно-транспортни произшествия в Плевен, е констатацията на специалистите. Проектът е изготвен от проектантско бюро „Влахов инженеринг“ ЕООД  преди две години, по предложение на община Плевен и чака своята реализация.

"Организацията на движението към момента в проблемния участък е свързана с предимството на идващите от Плевен, които завиват на ляво в посока ж. к. Дружба. Влизащите в Плевен от ловешкият път автомобили, който е второкласен, трябва да дадат предимство на завиващите към жилищния комплекс. И това се оказва проблем, поради което постоянно се случват ПТП-та на това място“, обясни в разговора си с областния управител инж. Влахов. Той запозна губернатора с обхвата на проектната разработка. Съобщи, че проектът е изготвен по всички части:  „Геодезия“, „Пътна“, „ВиК“, „Електро“, „Видеонаблюдение“, „Вертикална планировка и озеленяване“. Изготвен е и проект за временна организация на движението, в който детайлно е разписан целият технологичен процес по време на бъдещото строителство без спиране на движението.

Новото проектно решение предвижда уширение на пътното платно от две на три ленти, в зоната на кръстовището по ул. „Перуника“, с цел подобряване на пропускателната способност, да се освободи кръстовището и да се осигури по-голяма видимост. Предвидени са освен остров, пешеходни пътеки, тротоари, осветление, отводняване, което е решено със специални бордюри.

Собственици на имотите, попадащи в обхвата на проектната разработка са държавата и община Плевен. Според направена количествено-стойностна сметка отпреди две години, проектът е на стойност малко над 800 хил. лв., от които 600 хил. лв. е държавното участие, между 200-220 хил. лв. – на община Плевен за осветление, знаци, тротоари.

Обектът е залаган като приоритетен с предложение за финансиране от страна на областна администрация, но не е срещнал очакваното приоритизиране от страна на община Плевен.

В очакване това да се случи областният управител Виолета Иеремиева е категорична, че АПИ и Община Плевен трябва съвместно да работят в посока възлагане на проекта, защото е немислимо две различни дружества – изпълнители да реализарат подобен проект. Държавата в лицето на АПИ да направи пътната настилка, а всички останали дейности са задължение на общината.

В разговора на областния управител Виолета Иеремиева с инж. Влахов бяха засегнати и транспортни проблеми на областния град като: обхода на Плевен, паркирането, достъпността до промишлена зона, Колелото при Кооперативния пазар. Поставени бяха и транспортни въпроси, свързани с общините Червен бряг и Кнежа.

На срещата с инж. Цветан Влахов присъства и Пламен Топалски, директор дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация Плевен.