Спасиха живота на 63-годишен плевенчанин със сложна операция

Животът

02-08-2023, 10:10

Снимка:

МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Интервенцията, свързана с ампутация на крака, протекла трудно и усложнено, заради специфичната поза на страдащия

Животоспасяваща операция на 63-годишен мъж от Плевен с висока степен на сложност, извърши вчера хирургичен екип на МБАЛ в Горна Оряховица, в резултат на което пациентът е стабилен и се чувства добре. Интервенцията, свързана с ампутация на крака, протекла трудно и усложнено, заради специфичната поза на страдащия. Преди седмица в Отделението по хирургия постъпил пациент, който след прекаран инсулт получил трайни контрактури на крайниците (състояние, характеризиращо се с ограничена ставна подвижност заради непроизволно напрягане на мускулите и оттук- невъможност за извършване на движения). Пациентът не можел да се обслужва сам и дори да пие вода, коментират от отделението. Страдащият мъж обаче се нуждаел от спешна хирургична намеса, тъй като бил с инфектирана подбедрица и ходило заради декубитална рана, довела до отворена глезенна става. Мъжът вече бил върнат от няколко лечебни заведения в областта, въпреки, че тежката инфекция застрашавала живота му.

"Една седмица го подготвяхме за ампутацията с антибиотици и кръвопреливане", разказа началникът на отделението д-р Пламен Маринов, извършил с колеги операцията. Вчера екип, ръководен от д-р Маринов, в състав: д-р Стоян Владински, анестезиолог, д-р Мирена Коцева, специализант по хирургия, анестезиологичната сестра Десислава Борисова и операционната сестра Росица Къцъркова, пристъпил към ампутацията. Сложността идвала от това, че мъжът бил скован в ембрионална поза, с прибрани към корема крайници, заради схванатите мускули. Епидуралната анестезия била поставена много трудно, заради изкривения гръбначен стълб. Хирурзите разгънали частично десния крак и извършили ампутация на ниво бедро, за да спасят живота на пациента.

"Той бе приет с декубитална рана - отворен глезен, с невъзможност за реконструкция. Операцията беше наложителна и животоспасяваща, тъй като съществуваше опасност от преминаване на инфекцията в гангрена и сепсис", обясни хирургичното решение д-р Маринов.

Операцията е била с продължителност 1,20 часа, със съгласието на пациента, а той вече стабилен и се чувства добре след нея.