Започва лятно поскъпване на горивата

Новините

02-08-2023, 08:08

Снимка:

pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Увеличението е с близо 10 ст. за месец при бензина и дизела

В разгара на пътуванията - цените на горивата отново се повишиха. За месец поскъпването е с близо 10 стотинки на литър, показва специализираният портал Fuelo.

Точно преди месец най-масовият бензин средно е струвал 2,56 лева за литър. Днес цената му се е покачила с 8 стотинки до 2 лева и 65 стотинки, съобщава bTV.

Дизелът е поскъпнал най-много - с 9 стотинки на литър. Така, ако преди месец цената му е била под 2 лева и 50 стотинки - то сега да заредим ни струва средно 2 лева и 55 стотинки.

Най-малко е покачването на пропан-бутана - средно с 4 стотинки. Към днешна дата средната цена е 94 стотинки за литър. Пропан-бутанът обаче от днес поскъпва чувствително.

Експертите посочват, че е възможно горивата да продължат да поскъпват в следващите до седмици, но очакванията не са за драстични скокове, а за ръст с няколко стотинки.

Причините са, че цените на петрола на международните пазари скачат, а освен това и потреблението на горивата расте. Очаква се скок в цените на пропан-бутана и то с около 20 стотинки на литър. Причината е, че с новия бюджет се върна и ДДС от 20%, който временно беше премахнат заради войната в Украйна.