Със състезание по риболов в община Гулянци противодействат на наркоманиите

Животът

31-07-2023, 14:11

Снимка:

Община Гулянци

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

На живописните рибарници „Люляците“, между Милковица и Шияково, се събраха 34 малки любители на риболова от цялата община

На 29 юли се проведе четвъртото издание на състезанието по риболов „Риболовците могат без дрога“, организирано от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Гулянци.

На живописните рибарници „Люляците“, между Милковица и Шияково, се събраха 34 малки любители на риболова от цялата община, за да хвърлят въдици за най-вкусния и едър шаран, в борба за призовите места в надпреварата. Старт на състезанието дадоха кметът на общината Лъчезар Яков и секретарят на МКБППМН Александър Мичев. Докато течеше инструктажът за безопасност, децата отправиха предизвикателство към кмета – да улови шаран. Предизвикателството беше изпълнено на втората минута и то с три килограмов екземпляр, което повлия чудесно на състезателния хъс на децата. В този дух на общо забавление и емоции, неусетно минаха трите състезателни часа. Имаше радост и разочарование, имаше счупени въдици и кепчета, аплодисменти и грешни съвети от публиката,… имаше всичко необходимо, за да се получи едно добро и оспорвано състезание – на пук на схващането, че риболовът е спокойно и скучно занимание. За всеобщото въодушевление допринесоха и десетките раздадени награди за участници и публика.

На трето място се класира отбор „Късметлиите“ от с. Загражден. Втори на почетната стълбица се качиха „Видрите“ от с. Милковица. Златните медали тази година са за „Щукарите“ от с. Милковица. Журито раздаде и специални награди: за най-голяма риба, за най-малка риба, за първа уловена риба. Поощрени с награди бяха и най-малките ентусиасти, както и децата с оригинално представяне – танц, тематични екипи, грижа за природата. В крайна сметка не остана състезател, който да си тръгне от рибарниците без награда, за което децата благодариха сърдечно на организаторите, на любезните домакини и на дарителите.

"Състезанието „Риболовците могат без дрога“ се провежда за четвърти път, като целта ни е да пристрастим към това полезно хоби повече деца. Затова тази година във всеки отбор трябваше задължително да участва поне по един нов състезател. “ – разказа Александър Мичев, секретар на МКБППМН и допълва: „Риболовът е онова хоби и занимание, което ще изгражда у децата правилно отношение към природата и опазването ѝ, ще ги научи на търпение, ще ги отдалечи от телефоните и компютрите и най-важното за нас от вредните влияния и опасните вещества и навици. Според специалистите риболовът е най-несъвместимото с наркоманиите хоби.“

Поради големия интерес към инициативата, организаторите от МКБППМН вече обмислят варианти следващото лято да бъдат обхванати повече деца, както и да организират „Училище по риболов“ за тези, които никога не са хвърляли въдица.