9 души са задържани при спецакция срещу престъпността в Плевенско

Крими

31-07-2023, 10:20

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В хода на операцията са образувани три бързи производства и четири досъдебни производства

В Плевенска област се проведе специализирана полицейска акция за противодействие на престъпността и опазването на обществения ред на 28 юли и приключи в ранните часове на 29 юли. В операцията са включени сили на всички районни управления, Криминална, Икономическа, Пътна и Охранителна полиция при областната дирекция; подпомогнати от „Държавно горско стопанство“, „Българска агенция по безопасност на храните“, „Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите“, НАП и РЗИ.

Основните акценти в проверките са свързани с престъпления срещу личността и собствеността на гражданите, кражбите, противодействие на притежанието и разпространението на наркотични вещества, разпространението на контрабандни стоки, контрол на водачите за неправоспособност, управление след употреба на наркотици и алкохол, както и спазване на скоростните режими.

В 09.10 часа в село Ореховица в частен дом 37-годишна доброволно е предала на служители на ПУ Тръстеник газсигнален пистолет "Екол" кал. 9 мм и пълнител без боеприпаси. Оръжието е с механично отстранена муфа. Образувана е проверка  за престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.

Около 09.30 часа в частен двор на плевенската улица ''Христо Бръмбаров'' при извършено претърсване и изземване са намерени две растения в саксии - всяко с височина около 70 см. От тях е била събрана и иззета листната маса с тегло около 5 грама. Тя е предадена за лабораторна обработка. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР 26-годишен, който редовно е посещавал имота. Образувано е досъдебно производство.

В хода на акцията са установени трима водачи на моторни превозни средства, управлявали под въздействието и след употреба на наркотици.  Около 06:50 часа на 2 км. от изхода на град Плевен в посока село Радишево полицейски служители при 01 РУ-Плевен са спрели лек автомобил "Фолсфаген“. Наркотестът на 26-годишният шофьор  е бил положителен – изяснило се е, че управлява след употреба на канабис. На водача е съставен акт. Той е отказал да даде кръвна проба. В 08.50 часа в Плевен в ж.к ''Сторгозия'' е бил спрян лек автомобил "Фолксваген". Наркотестът на водача – 36-годишен, е отчел амфетамин и метамфетамин. Той е отказал  да даде кръв и урина за изследване. В 20.50 часа в село Писарово при проверка е установено, че 35-годишен управлява мотопед "Kymco meteorit“  под въздействието на канабис. Издаден е бил талон за медицинско изследване, но нарушителят е отказал да даде кръвна проба. Мъжете са били задържани за срок до 24 часа. По случаите работата продължават разследващи полицай.

В 08.50 часа в Долна Митрополия в частен дом 27-годишна е предала доброволно сгънат хартиен лист и прозрачен полиетиленов плик тип "спейсбег" с размери 5 см Х 12 см с бяло кристалообразно вещество и метален раздробител "гриндер" с остатъци от жълто-кафява тревиста маса. По нейни данни веществата са пико и марихуана за лична употреба. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК.          

Около 09.30 часа в частен дом в Кнежа 20-годишен е предал на полицаи от местното районно управление полиетиленов плик тип "спейсбек" с размери – 4 см  Х 5,5 см,  съдържащ суха, зелена на цвят растителна маса, представляваща  "дизайнерски чай" - по негови данни за лична употреба. Предстои назначаване на физико-химическа експертиза за определяне вида на наркотичното вещество. Притежателят е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Около 01:15 часа на 29 юли в село Въбел е спрян автомобил „Рено“, управляван от 23-годишен молдовски гражданин. В товарния отсег на колата са установени 15 лица с неустановена самоличност и гражданство, от тях: единадесет мъже на видима възраст от около 18 – 25 години, една жена на видима възраст около 30 – 35 години и три деца – момчета, на видима възраст под 16 години. Извършен е оглед на автомобила от разследващ полицай. Намерени и иззети са мобилен телефон на водача, кабел за зареждане и преносима батерия. Лицата са транспортирани до ФСМП – Никопол за преглед. Те са във видимо добро здравословно състояние. Предстои установяване на самоличността им и те са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. Образувано е досъдебно производство.

В хода на операцията са задържани 9 лица и са образувани три бързи производства и четири досъдебни производства.

Проверени са 432 лица и 354 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 7 пункта за черни и цветни метали, 8 заложни къщи, 16 автоморги, автосервизи и депа; 14 питейни и увеселителни заведения, 19 търговски обекта. В областта са регистрирани 12 престъпления, свързани с наркотиците, нарушения на Закона за движение по пътищата. За нарушения са съставени 48 акта. Съставени са 13 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. В хода на спецакцията са съставени и 7 акта и констативни протокола от други органи.

Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.