Постоянен арест за задържаните за трафик на мигранти край Плевен

Крими

28-07-2023, 13:29

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Транспортирали 32-ма афганистански граждани

Постоянен арест за задържаните за трафик на мигранти край Плевен!

Ето какво информираха от пресцентъра на плевенската Темида:

На 26 юли Районен съд – град Плевен е сезиран с искания от Районна прокуратура-Плевен пореда на чл.64, ал.1 от НПК да бъдат взети мерки за неотклонение „Задържане под стража” по отношение на три лица за трафик на тридесет и двама афганистански граждани.

Дежурен съдия от Районен съд – Плевен е приел, че от събраните в досъдебното производство доказателства се установява, че обвиняемите Н.Н.Г. и Х.Я.Х. противозаконно подпомагали, чрез уведомяване за наличието на полицейски служители по маршрута, по който се транспортират гражданите на Ислямска Република, а обвиняемият С.Н.А. противозаконно подпомагал, чрез осигуряване на транспорт на тридесет и двамата чуждестранни граждани на Ислямска Република Афганистан, да преминат в пределите на Република България, в нарушение на закона, без да притежават редовни паспорти или заместващи ги документи за пътуване, както и съответната виза, като е използвал МПС. Съдът е счел, че от събраните доказателства по несъмнен начин се установява, че чрез поставянето на чуждестранните граждани в затворената задна част на товарния автомобил, заключена от външната страна с катинар, на практика са застрашени в голяма степен здравето и живота им. Всички тези обстоятелства според първоинстанционния съд са обосновали извода за изключително високата степен на обществена опасност на деянието.

Районен съд – град Плевен е приел, че са налице всички кумулативни предпоставки на чл.63, ал.1 от НПК, като са постановени определения, с които по отношение на обвиняемите Н.Н.Г., Х.Я.Х. и С.Н.А. са взети мерки за неотклонение „Задържане под стража“.

Определенията на съда не са окончателни и подлежат на обжалване пред Плевенски Окръжен съд, като в случай на жалба или протест, делата са насрочени за открито съдебно заседание на 01.08.2023 г. от 14:00 часа.