20 хиляди българи са почивали с пари от НОИ

Новините

27-07-2023, 08:58

Снимка:

Pixabay

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

От края на месец март до момента, почти 20 хиляди осигурени са получили одобрение да ползват "Програмата за профилактика и рехабилитация" на Националният осигурителен институт. Тази година тя се изпълнява в 52 одобрени бази, повечето от тях са в балнеокурортите. 

Бюджетът на програмата тази година е като миналогодишният - 25 милиона лева. Очаква се общо 42 000 осигурени и такива с инвалидни пенсии, които не са навършили възраст за пенсия да се възползват. НОИ предоставя парична помощ за 10 дни - поема нощувките заплащат от 4 терапевтични процедури дневно и частично поема 8 лева за храноден. 

Кандидатите по програмата за рехабилитация трябва да имат необходимата медицинска документация от личните си лекари, след което да направят резервация в избраната от тях база. От НОИ уточняват, че базите не са тяхна собственост. 

Най-много са със заболявания на опорно-двигателния апарат – близо 70%. На периферната нервна система –  около 22%.  Това са дископатии с възстановяване след фрактури, обобщават от НОИ.