Плевенчанинът Александър Томов ще дебютира в Европейския рали шампионат

Спорт

26-07-2023, 07:05

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Алекс е на 18 години и 2023 е първият му пълен сезон в ралитата, като се опитва да стартира в повече състезания и да трупа опит

Българският екипаж Александър Томов/Явор Брънков ще дебютират този уикенд в Европейския рали шампионат (ERC) с участието си в асфалтовата надпревара “Рома Капитале”, 6-и кръг от първенството на Стария континент. Двамата се с №53 в списъка със заявките и се състезават с Рено Клио Rally5, като са заявени за ERC и клас ERC4, съобщава sportal.bg.

Плевенчанинът Александър Томов дебютира миналата година с две ралита в Сърбия и участие в рали спринт “Пампорово”, където двамата с Явор Брънков завършиха 10-и в генералното класиране и на 2-о място в клас RC5, но с Хюндай i20 Coupe.

“Алекс е на 18 години и 2023 е първият му пълен сезон в ралитата, като се опитваме да стартира в повече състезания и да трупа опит - заяви за Sportal.bg Петър Гьошев (Мотоспорт Академия), който е шеф на екипа на Томов. - Тази година Алекс и Явор вече записаха участия в Гърция и Румъния, като целта ни е да се премерим в сериозната конкуренция в ERC. Избрахме “Рома капитал” защото отсечките там приличат на нашите и смятам, че Алекс ще е бърз. Това е една от особеностите на развитието му - той има скорост, което е много важно за развитието му.”

Тази година Томов и Брънков стартираха с рали спринт “Дряново”, което беше и първият им старт с Клио-то и записаха 2-о място в клас RC5. След това спечелиха първото място в клас RC5 в румънското рали “Харгитей”, после още едно първо място в Румъния - пак в клас RC5, но в рали “Арджеш” и след това още едно първо място в класа - в рали “Твърдица” и 6-а позиция в генералното.

Томов и Брънков дебютираха и в гръцкия асфалтов шампионат - първо място в техния клас С6 в рали “Фтиодис” и второ място в рали спринт “Бесапара” в класа, както и 7-о място в генералното класиране.