В Свети Влас откриха барелеф на японски самурай, сражавал се за свободата на Плевен и България

Мисия

25-07-2023, 13:52

Снимка:

ПП МОРЕ

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В церемонията участваха посланикът на Япония в България Нарахира Хироши

Барелеф на японския самурай Сейго Ямадзава, участник в Освободителната война за България (1878-1879) и застъпник на българската национална кауза бе открит днес в Свети Влас, предаде БТА. В церемонията участваха посланикът на Япония в България Нарахира Хироши и братята Динко и Йордан Диневи, съпредседатели на фондация "Българска памет – братя Диневи". На нея присъстваха Петър Стоянов, президент на България (1997-2002), общински съветници, граждани, туристи.

Паметникът на Сейго Ямадзава е изграден от фондация "Българска памет – братя Диневи" и е поставен в създадената от нея "Алея на народите" на яхтеното пристанище в Свети Влас. 

Сейго Ямадзава е японски офицер, самурай, генерал-лейтенант, потомствен аристократ. Бил е личен защитник на японския император. Участвал в няколко войни на Япония, проявил храброст и е произведен в звание подполковник. Работил е в японското министерство на войната. След като започва Руско-турската война (1878-1879), е изпратен в руската армия като личен представител на японския император. Назначен е за командир на взвод. Проявява храброст в поредица от успешни битки при освобождението на Плевен. Награден е с орден "Свети Владимир" четвърта степен. 

След завръщането си в Япония  е повишен във военно звание полковник и генерал-лейтенант.  Участва в първата Китайско-японска война като командир на пехотна дивизия, награден е с титлата барон.   

Посланикът на Япония в София Нарахира Хироши заяви, че Сейго Ямадзава е помагал на България в пътя към успеха в битката при Плевен.

"Щастлив съм, че българския народ показва, че Ямадзава не е забравен и успява да отрази това негово дело", каза посланикът. Той благодари на фондация "Българска памет - братя Диневи" за поставянето на барелефа. 

"Убеден съм, че този барелеф ще затвърди добрите българо-японски отношения. Велика чест за мен като японец е, че барелефът на Сейго Ямадзава е сложен редом до Левски, Христо Ботев и до национални герои на други страни. Пожелавам на Свети Влас и на меценатите братя Диневи да продължат все така креативно да привличат гости и туристи в курортния град от цял свят", заключи посланикът. 

"За съжаление, в България личността му е почти неизвестна, а този човек е воювал за свободата на страната ни - заради това поставихме неговия лик в нашата "Алея на народите"", заяви при откриването писателят Стоян Райчевски, директор на Фондация "Българска памет – братя Диневи".

Президентът Петър Стоянов определи събитието като един малък пъзел от голямата мозайка, която поставя България на картата на света.

"И това е важно да се разбере. Преди много години един японски самурай идва да се бие за свободата на България. Така парче по парче се нарежда целият пъзел на страната ни, като част от този огромен свят, който ние обитаваме. Затова и смятам, че това е изключително важно. Дългогодишното ми приятелство с Негово превъзходителство също допринесе за това да бъда тук, защото неговото отношение към България е специално. Представете си - Япония е една от най-отдалечените държави от България. Представете си колко сме различни традиционално, културно, исторически, и все пак - японският и българският народ хранят взаимни чувства на симпатия, което трябва да се подържа, на което трябва да се радваме и от което трябва да се възползваме",  заяви Стоянов.