Стотици затвориха пътя Плевен - Ловеч, настояха за справедливост и по-строги наказания

Животът

22-07-2023, 20:36

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Неправоспособен водач, осъждан, какво прави този човек на пътя?", попита братът на починалия моторист

Стотици хора затвориха пътя Плевен - Ловеч в знак на протест. Причината е катастрофата между кола и мотор, която погуби три човешки живота. За инцидента е обвинен 30-годишният водач, шофирал "Мерцедес" без книжка и с алкохол в кръвта.

Трагедията е станала на 20 юли около 22:00 часа близост до отбивка за плевенското село Ралево. Неправоспособният шофьор навлязъл в лентата за насрещно движение и е блъснал движещ се от Плевен към Ловеч мотоциклет. При катастрофата загива 44-годишен мъж, водач на мотора, а на другата сутрин при повторния оглед се установява, че на 20 метра от мястото на инцидента в храсти е изхвърлено тялото на 34-годишната му приятелка. В болница умира и 28-годишният спътник на виновния шофьор.

Виновникът за трагедията е задържан за 72 часа, а от прокуратурата ще поискат постоянното му задържане. Установено е, че той никога не е имал книжка и е стар познайник на полицията, с множество криминални регистрации. Освен това е управлявал колата с 1,16 промила алкохол в кръвта.

Протестиращите настояха за затягане на контрола по пътищата, за да се сложи край на тази "война", която се води там.

"Брат ми е пътувал в посока Ловеч, когато бясно движещ се автомобил, изхвърча от пътя. Според мен, от пораженията върху брат ми, е имало челен сблъсък. Неправоспособен водач, осъждан, какво прави този човек на пътя, какво прави в другото платно, пиян? Това, което се случва по българските пътища е неприемливо и трябва да се направи нещо, възможно най-бързо, за да се прекрати този ужас. Аз живея в чужбина, в Ирландия, и такива чудеса не съм виждал. Стават произшествия, стават катастрофи, но на това ниво - не", заяви пред медиите Пламен Димитров, брат на починалия моторист.

Областният управител на Плевен Виолета Иеремиева подкрепи протестиращите и също призова за по-сериозни санкции. "Блокираме пътя, след един час го пускат и от нашия протест какво остава? Трябва да се промени наказателния кодекс, трябва да се промени максималния размер на наказанията", заяви тя.

Събралите се стотици хора настояха за бърз съдебен процес и се готвят за протест в понеделник пред Съдебната палата в Плевен, където ще се гледа мярката на 30-годишния водач, причинил катастрофата с три жертви.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов пък е поел ангажимент да се срещне следващата седмица с мотористите, за да набележат мерки за разрешаване на проблемите, свързани с безопасното движение по пътищата.