Ученичка от Плевен с бронзов медал от Европейската олимпиада по информатика за момичета в Швеция

Животът

20-07-2023, 21:53

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Ясмин Ердим е възпитаничка на Математическата гимназия

Едни от най-добрите български гимназистки по информатика направиха силно представяне и спечелиха 3 медала от третото издание на Европейската олимпиада по информатика за момичета (EGOI 2023). Родните състезателки премериха знания с над 180 участнички от над 50 държави и завоюваха 2 сребърни и 1 бронзово отличие в Швеция.

Сребърните медали спечелиха Емилиана Димитрова (10 клас, СМГ) и Нора Паскалева – (10 клас, Американски колеж, Школа “Олимпийци”). Бронзовото отличие заслужи Ясмин Ердим (12 клас, МГ Плевен), а на най-младата ни участничка Нермин Идириз  (9 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б) не й достигнаха няколко точки, за да вземе отличие. Ръководители на отбора са доц. Пламенка Христова (Русенския университет) и Румен Михов (Факултет по математика и информатика на СУ).

„Поздравления, момичета! Желаем Ви късмет и още много успехи!“, пожелаха доволните ръководители след церемонията по награждаването в Швеция.

Европейската олимпиада по информатика за момичета (European Girls’ Olympiad in Informatics – EGOI) е ново състезание по програмиране само за момичета. Направено е в резултат от успеха на Европейската олимпиада по математика за момичета. Форматът на състезанието е подобен на установените състезания като Международната олимпиада по информатика или Централноевропейската олимпиада по информатика. По време на състезанието участниците решават предизвикателни проблеми, като проектират и прилагат ефективни алгоритми.

Миналата година, във второто издание на Европейската олимпиада по информатика за момичета, родните ученички завоюваха 2 сребърни и 2 бронзови отличия.