МТСП предлага отпадане на удостоверенията от училищата при отпускане на еднократна помощ за ученици

Новините

12-07-2023, 06:55

Снимка:

архив

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Министерството на труда и социалната политика предлага да се облекчи режимът за доказване на нуждата от еднократна помощ за ученици. С тази идея се цели да отпадне изискването родителите да представят удостоверение, че детето им е записано в следващ клас на обучение, при кандидатстване за еднократна помощ за ученици във втори, трети и четвърти клас по Закона за семейни помощи за деца.

Предложението е на Министерството на труда и социалната политика и е заложено в Проекта на Закон за държавния бюджет за 2023 г. То е в следствие на разговори с експерти от Министерството на образованието и науката, за намиране на решение за намаляване на административната тежест за родителите.

Остава изискването за предоставяне на удостоверения за записаните ученици в първи и осми клас, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година, защото в тези етапи на обучение има задължително записване, се казва в прессъобщението на МТСП.

От министерството информират още, че за учениците от втори, трети и четвърти клас ще се проверява служебно в кой клас са били през предходната учебна година, тъй като те задължително продължават в по-горен клас съгласно Закона за предучилищното и училищното образование.

Важно уточнение е, че след получаването на официалните данни от МОН експерти от АСП (Агенцията за социално подпомагане) ще проверяват дали учениците, за които е изплатена вече помощ, действително ходят на училище. Ако не фигурират в списъците на училищата, родителите им ще трябва да възстановят неправомерно получените суми.

АСП вече започна приема на заявления-декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г., като обработва всички постъпили документи. Изплащането на

средствата ще започне след приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г.