"Без крила" - снимат игрален филм, вдъхновен от истинската история на параолимпиеца Михаил Христов

Плевен Лайф

09-07-2023, 17:07

Снимка:

Instagram

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В ролята на Михаил Христов влиза Наум Шопов

"Без крила“ - това е името на пълнометражния филм на Ники Илиев и Башар Рахал, вдъхновен от историята на българския параолимпиец и трикратен шампион на дълъг скок Михаил Христов.

В ролята на Михаил Христов влиза Наум Шопов, а актьорът Леарт Докле ще изиграе треньора на параолимпиеца - Петър Дачев.

Дубай, където плевенчанинът печели първият си медал на международно състезание и подобрява Европейски рекорд по скок дължина, и София, са локациите, на които протичат снимките. Те стартираха още през март, а плановете са филмът да бъде осъществен напълно до края на годината.

"Това е филм за параолимпиеца Михаил Христов, който на 14 години губи двете си ръце заради токов удар. След това става състезател по дълъг скок и печели световна титла за параолимпийци, а после измисля нов вид протези и започва да ги прави за хора, нуждаещи се от тях. Това е самият проект. Той е по действителен случай. Разбира се, ние вземаме една част от живота му, другото ще е драматизирано по филмов начин", споделя Ники Илиев пред "Телеграф".

"Категорично това е филм с кауза, филм за хората в неравностойно положение и за силата им. Ще обърнем внимание към тях и да е вдъхновяващ по някакъв начин за хората, които са приемани като различни. За това как са приемани от обществото и как самите те се приемат", казва още Илиев.

Михаил Христов е роден в Плевен през 1991 година. Когато е на 14-годишна възраст, губи ръцете си при инцидент. Заедно със свои приятели той минава до необезопасен електрически трансформатор в местност близо до Плевен. Времето е дъждовно и влажно, което е допълнителна предпоставка за инцидента. Вследствие на това се образува волтова дъга, която удря Михаил. По думите му тогава той усеща единствено изтръпване в ръцете, а по време на самия инцидент мозъкът му изпада в шок и не си спомня почти нищо. Само няколко дни след влизането си в „Пирогов”, Михаил разбира, че и двете му ръце трябва да бъдат ампутирани.

Спортната му дейност започва след среща със Стела Енева – параолимпийска състезателка и многократна световна шампионка по хвърляне на диск, която го насочва към тренировките.

Още на първото си състезание в Дубай взема бронзов медал на дълъг скок.

Впоследствие атлетът печели 3 световни титли на скок дължина, подобрява 8 европейски рекорда. Работи и като протезист и създава иновативни протези за хора в нужда. За кратко бе и депутат в 44-о Народно събрание.