Плевенският рали талант Александър Томов продължава с успехите (Снимки)

Спорт

07-07-2023, 16:18

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

18-годишният плевенчанин с отлично представяне на националния асфалтов рали шампионат на Гърция

18-годишният плевенчанин Александър Томов продължава с успехите в рали спорта! Талантът от града на Панорамата  взе участиe в тазгодишното 40-то издание на базираното в град Ламия рали „Ефтиотидос“. Състезанието е част от националния асфалтов рали шампионат на Гърция.

Александър Томов, който вече се състезава с Renault Clio Rally5 за АСК „Престиж”, спечели първо място в клас C6  и се подреди на престижната 17-та позиция в генералното класиране! Негов навигатор/ко-пилот по време на надпреварата бе Явор Брънков.


Важно е да се отбележи, че общият брой заявени екипажи в 40-тото издание на рали „Ефтиотидос“ бе 115!

Самото рали бe разделено на два дни, като всеки ден се считаше за отделен кръг от гръцкия шампионат. В първия ден, който бе на асфалт, Александър участва и премина общо 80 състезателни километра, разделени на четири специални етапа. Техният маршрут включваше две отсечки – Bralos – Pavliani (30,35 км) и Kaloskopi (10,92 км), които трябваше да се изминат по два пъти.


Успехите на Александър Томов се редят един след друг. Само преди месец 18-годишният плевенчанин извоюва безапелационна победа в клас RC5 по време на тазгодишното 18-то издание на Рали "Твърдица", първи кръг от националния рали шампионат на България. Чудеснo бе представянето му и в първи кръг на националния рали спринт шампионат в Дряново, където завърши втори в своя клас.

Този уикенд Александър Томов ще кара на ралиспринт “Бесапара” в Пазарджик, но мислите му вече са насочени към още едно задаващо се предизвикателство, а именно участието му в края на този месец на рали "Рим" - част от европейския рали шампионат (ERC).


„На първо място искам да благодаря на моя екип! Залагаме на силна подготовка, много тренировки, труд, дисциплина  и организираност. Надявам се да постигаме възможно най-добрите резултати и да продължим да надграждаме постигнатото”, сподели Александър Томов, който не спира да демонстрира амбиция за професионално развитие и постоянство. По думите му рали спортът като цяло е изключително напрегнат и винаги с много високо темпо – ето защо, за да си пилот са необходими много качества, както във всеки един друг спорт.

„Участието ми в български, румънски и гръцки състезания през тази година ми донесоха още много опит и се надявам, че на предстоящия Европейски шампионат в Рим ще представим достойно страната ни. Ще бъде тежко състезание, ще се изправя срещу топ пилоти, но това само ме амбицира допълнително. Ако искаш да станеш най-добър, трябва да си сред най-добрите и да ги победиш”, категоричен е младият рали пилот.