Времето през юли: От 12 до 39 градуса

Новините

03-07-2023, 07:15

Снимка:

Веселин Влахов/Аз обичам Плевен

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В средата на първото десетдневие се очаква относително стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево

Tази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините - между 6 и 14. Най-ниските минимални температури ще бъдат между 12 и 17 градуса, а най-високите максимални – между 34 и 39, прогнозират синоптиците от НИМХ.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 60 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.

В средата на първото десетдневие се очаква относително стабилизиране и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи. През втората половина от първото десетдневие въздушната маса отново ще е неустойчива и се повишава вероятността за валежи, на места - значителни по количество, с гръмотевични бури и условия за градушки. Очаква се и относително понижение на температурите и в западната половина от страната те ще бъдат близки, дори и по-ниски от обичайните.

През повечето дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива. На много места ще има валежи, гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат още. В края на десетдневието изгледите са стабилизиране на времето - ще бъде слънчево време с купеста облачност над планинските райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Температурите относително ще се повишат.

През третото десетдневие температурите ще се повишат. По-голяма е вероятността времето да е предимно слънчево, относително сухо и горещо. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици има в началото и в края на периода.