54 дни след операцията си: Карлос Насар подаде най-високата заявка за световното по вдигане на тежести

Спорт

02-07-2023, 11:40

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Световното първенство в Саудитска Арабия ще се проведе между 2 и 17 септември

Суперталантът на родните щанги Карлос Насар не се предава! Само 54 дни, след като беше опериран по спешност заради скъсан ахилес, националът отива на световното първенство в Рияд (Саудитска Арабия). Нещо повече: подадената от Насар заявка е най-високата в кат. до 89 кг, а с нея той показва, че е устремен да си върне световния рекорд, съобщава bTV.

Насар постави върховото си постижение - двубой от 395 кг на европейското първенство в Ереван (Армения) през април. Месец по-късно Ли Дайин (Китай) го подобри с 1 кг на Азиатския шампионат. Сега Карлос ще атакува върха отново - с 400 кг.

Това би било чудо, имайки предвид, че според специалистите Насар не може да се завърне към вдигането на тежести по-рано от 3 месеца след операцията.

Талантът от Червен бряг обаче сам свалил гипса доста по-рано от предписаното и се движи по свой собствен график.

Дали Насар наистина ще вдига на световното остава под въпрос, но присъствието му в Рияд може да се счита за задължително. Десетте с най-добър двубой от европейското до Олимпийските игри в Париж през 2024 получават квота, а в момента Карлос е втори.

Нужно е да покрие и минималния брой състезания, за което е достатъчно да премине кантара.

Световното първенство може да се превърне в нов дуел между Насар и големия му съперник в категорията - Антонино Пицолато. Италианецът победи Карлос на еврошампионатите в Москва (2021) и Тирана (2022), но бе спрян от контузия в Ереван. В арменската столица Пицолато все пак подаде заявка и премина кантара, без да участва в състезанието, както може да направи и Насар сега.

Световното първенство в Саудитска Арабия ще се проведе между 2 и 17 септември.