В "Мама и Аз" педиатрите помагат на деца със спинална мускулна атрофия

Животът

27-06-2023, 10:13

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Жизненоважен апарат за дете със спинална мускулна атрофия (СМА) осигуриха от Клиниката за майчино и детско здраве "Мама и Аз" - Плевен. Детето е на година и осем месеца и грижите за него поема лично д-р Велимир Симов - началник на педиатричната клиника, и колегата му д-р Игнат Граматиков -анестезиолог.

"Момиченцето страда от спинална мускулна атрофия първи тип. СМА е автономно-рецесивно генетично заболяване, което причинява прогресивна мускулна дегенерация и слабост. С това рядко заболяване в България са диагностицирани около 160 пациенти. Те се нуждаят от непрекъсната терапия и дългосрочно комплексно проследяване на състоянието - от педиатри и пулмолози, невролози и ортопеди, гастроентеролози и рехабилитатори. Тук специалистите по медицинска генетика също са много полезни. Изключително удобство за малките ни пациенти и техните семейства е, че в "Мама и Аз" всички тези специалисти са на едно място", информира д-р Симов.

Родителите на детето се обръщат към екипа в Плевен при започнало вече лечение у нас със скъпоструващ препарат. При постъпването в "Мама и Аз" момиченцето диша самостоятелно, но има белодробни проблеми. Екипите правят всички необходими изследвания и преценяват, че на малката пациентка е нужен апарат за подпомагане на откашлянето. Лекарите от високотехнологичната‚Сърце и Мозък' Плевен, част от която е,Мама и Аз', без бавене изготвят необходимата документация, за да осигурят апарата по здравна каса.

"Благодарение на навременната лекарска и родителска намеса и правилните грижи за детето то се развива много добре с оглед на заболяването му. Важно е да подчертаем, че състоянието на пациента се стабилизира на нивото, на което е започнала терапията. Да, факт е, че тези апарати не са евтини и процедурата е тромава. При децата със спинална мускулна атрофия колкото по-рано започне лечението, толкова по-добра е прогнозата за тях. Целта е да осигурим апарата превантивно, а не когато детето вече е зле", коментира д-р Симов.

Към момента няма медикамент, който да излекува СМА, но чрез правилната терапия симптомите на заболяването могат да бъдат контролирани, а усложняването им - забавено. Апаратът за откашляне се използва в домашни условия и помага на родителите на децата със СМА в грижите за тях. Осигуряването му намалява хоспитализациите на малките пациенти, помага им да преодоляват инфекциите на дихателните пътища и да се съхрани белодробната функция през годините. Родителите се консултират с педиатрите на "Мама и Аз" по повод всяка настъпила промяна на показателите и по телефона. Малката пациентка на "Мама и Аз" остава под лекарското наблюдение на д-р Симов и д-р Граматиков. На експертизата на педиатричната клиника в Плевен вече разчитат и други деца със СМА в страната.