Медицинската комисия към БФС проведе семинар за лекарите на клубовете от Втора лига

Спорт

27-06-2023, 07:25

Снимка:

БФС

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Събитието се състоя в Национална футболна база „Бояна“

Медицинската комисия към Българския футболен съюз проведе двудневен обучителен семинар за медицинския персонал на клубовете от Втора професионална лига. Събитието се състоя в Национална футболна база „Бояна“ и включваше теоретични и практически занимания, тестове и дискусии за лекарите от втория ешелон на родния футбол.

Семинарът бе организиран по програмата на УЕФА „FDEP – Football Doctor Education programme" и включваше лекции и упражнения с участието на водещи български специалисти във футболната медицина, в това число бившият и настоящият лекар на мъжкия национален отбор – д-р Бисер Бочев и д-р Здравко Тарълов, както и проф. д-р Груев, д-р Хлебаров, д-р Гочев и д-р Цанков.

Сред основните теми, развити от тях по време на събитието, бяха "Роли и отговорности на футболния лекар", "Цели и предизвикателства пред българската футболна медицина", "Оценка на контузен играч и спинална травма", "Травма на главата и травма на гръбначния стълб – безопасно извеждане", "Оценка на колабирал играч и сърдечен арест" и др. И двата дни от семинара включваха практически сесии със симулации на различни ситуации от работата на футболния лекар на терен, а накрая участниците положиха писмен и практически тест, след което получиха сертификати.