Пo искане на Районна прокуратура - Плевен: Двама са задържани за измама на възрастен мъж

Новините

23-06-2023, 16:27

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

И двамата са граждани на Република Северна Македония

По искане на Районна прокуратура-Плевен Районен съд-Плевен определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо А.С., на 64 години и Д.С., на 39 години, и двамата граждани на Република Северна Македония.

На 20.06.2023 г. в органите на МВР постъпил сигнал от пострадалия, че в гр. Плевен е бил измамен от две непознати лица.

Извършени са незабавни издирвателни мероприятия от органите на 02 РУ Плевен, като още в същия ден били установени извършителите на престъпното деяние.

Двамата са установени на територията на гр. Дупница, докато се придвижвали с лек автомобил с чуждестранна регистрация. 

По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на РП-Плевен. На територията на гр. Дупница са извършени претърсване и изземване на автомобила и личен обиск на лицата, при които действия е намерена и иззета паричната сума, предмет на престъплението.

И двете лица са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че на 20.06.2023 г., в гр. Плевен, в съучастие помежду си, като извършители, с цел да набавят за себе си и за другиго имотна облага, възбудили заблуждение у пострадалия и с това му причинил имотна вреда в размер на 2000 лева - престъпление по чл. 209, ал.1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК. 

Установено е, че двамата обвиняеми са баща и син, като са насочили действията си срещу уязвим член на обществото - мъж в напреднала възраст - на 94 години. Същите са го въвели в заблуждение, че се нуждаят от обмяна на валута, показвайки му банкноти с евро. Пострадалото лице, в желание да им помогне, изтеглило от банкова сметка сумата от 2000 лева, която им предоставил. В замяна те му дали хартиен плик, в който следвало да има банкноти евро, но след отварянето му мъжът установил, че съдържа пакет носни кърпи.

На 21.06.2023г. с постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура-Плевен двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа, в който срок е внесено искане в РС-Плевен да им бъде определена най-тежката мярка за неотклонение- „Задържане под стража“.

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура- Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията от тяхна страна, както и че е налице реална опасност да извършат престъпление или да се укрият, поради което постановил спрямо тях постоянна мярка „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на жалба и протест.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен от разследващ полицай при 02 РУ Плевен.