Кметът на Белене: Борим се за авиационно пръскане против комари

Животът

23-06-2023, 14:30

Снимка:

Община Белене

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

"Очакваме това да се случи идната седмица", заяви Милен Дулев

"Тази година пролетта започна с обилни валежи, продължават и през месец юни. Нивото на реката е високо, обилната растителност покрай реката, подпочвените води, както и високите температури благоприятстват за размножаването на комарите. Не на последно място са заблатените площи около реката, които също са причина за увеличаване популацията на комарите. От началото само на тази седмица в Община Белене е извършена една авиационна обработка срещу комари, както и няколко наземни обработки против комари – в града и в селата. Обработени са площади, улици, зелени площи и терени покрай р. Дунав."

Това се посочва в позиция на кмета на Белене Милен Дулев, пунликувана на официалната страница на общината.

"В гр. Белене, поради това че е по-близо до р. Дунав и остров „Персин”, са извършени няколко наземни обработки в регулационните граници на населеното място. Снощи например - 22 юни, извършихме опушване против комари в късните часове, след 22:00 часа, защото машините, разпръскващи аерозола, са заети, а поръчаното от нас третиране против комари е извънредно. В селата от Общината е извършена една наземна обработка – на 15 юни – в село Петокладенци и село Татари; на 19 юни – в село Деков; на 20 юни – в село Кулина вода и село Бяла вода", заявява Дулев.

"Следим за атмосферните условия преди започване на обработките срещу комари. И винаги представител на Общината присъства при зареждането на агрегата с препарат. За да се извърши авиационно третиране, както и обработка с топъл аерозол, е необходимо да има топло време, да няма вятър и атмосферното налягане да е ниско. За да има ефект авиационното третиране против комари, синхронизираме действията в тази насока с общините Свищов и Никопол", допълва кметът на Белене.

"Днес с кметът на гр. Свищов Генчо Генчев очакваме екип на БТВ, пред който да изложим проблема с прекомерно увеличената популация на комари по поречието на реката. Очакваме скоро и решение на държавата за авиационно третиране по цялото поречие на Дунав през идната седмица", казва още Милен Дулев.