Започва мащабна акция на "Пътна полиция" в цялата страна

Крими

21-06-2023, 08:21

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

МВР затяга контрола заради зачестилите инциденти

Мащабна акция на "Пътна полиция" започва на територията на цялата страна. МВР затяга контрола заради зачестилите инциденти.

Проверките ще се извършват от няколко органа едновременно. Акцията е всеобхватна. Когато става въпрос за контрол на водачи на превозни средства с товари, те се отклоняват към съответната група служители, които имат компетенция да проверят документацията.

"Всеобхватната проверка, която стартира днес, е насочена към водачите на превозни средства по отношение на спазването от тях на Закона за движение по пътищата", заяви на брифинг главен инспектор Мария Ботева, цитирана от БНТ.

В проверките ще вземат участие екипи на МВР, АПИ, ИААА, ДАБДП, Агенция "Митници" и НАП.

"Акцентът в проверката е към спазване на правилата по отношение на използването на обезопасителните системи - колани, в това число за деца и пътниците в автобуси и микробуси", допълни Мария Ботева.

По думите ѝ целта е да не се допуска неправоспособни водачи на превозни средства да ги управляват, защото това е рисково, а не рядко срещано явление.

"Проверките ще продължат, изготвен е график съвместно между институциите и този график ще продължи да се изпълнява до края на годината, респективно през следващата година. Поставянето на колани в превозните средства, предназначени за превоз на хора (автобуси) и товари, е задължително и има начини, по които водачът да ги уведоми", добави Мария Ботева.

Светослав Васев от Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" заяви, че се забелязва тенденция на незнание за поставяне на колан в автобусите, както и на хората на задната седалка в автомобилите. Според него обезопасяването с колан отнема секунди и спасява животи. "Размерът на санкцията е 50 лева", каза още Светослав Васев.