Поредица от инициативи в ДФСГ "Интелект" по повод Деня на икономиста (СНИМКИ)

Мисия

18-06-2023, 14:04

Снимка:

ДФСГ "Интелект"

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

В продължение на седмица ДФСГ "Интелект" отбеляза Деня на икономиста с поредица от инициативи.

Председателят на Районен съд – град Плевен – съдия Вера Найденова представи лекция на тема „Структура на съдебната власт. Статут на съдията и прокурора.“ Лекцията беше част от образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и се състоя по покана на ръководството на гимназията, като част от сътрудничеството между Районен съд – град Плевен и ДФСГ "Интелект".  На лекцията присъстваха ученици от осми до единадесети клас, обучаващи се в специалност "Съдебна администрация". Продължение на инициативата за младежите бе протоколирането на съдебни заседания. Те взеха участие в съдебно заседание в Районен съд - Плевен заедно с Йоана Лазарова.

Учениците от 11а клас пък представиха филма "История на Интернет". Екип от 5 ученици под ръководството на Деница Георгиева създадоха късометражен филм, като подбраха най-интересните и най-важните моменти от историята на Интернет. Филмът може да бъде намерен в канала на училището в Youtube.

Учениците от 8а клас, специалност "Икономическа информатика", под ръководството на Анета Юлиева, проведоха ролева игра – симулация на интервю за работа. Разделени в няколко екипа, те влязоха в ролята на работодатели - интервюиращи и на кандидати за работа. Като част от подготовката им по Бизнес комуникации, урокът имаше за цел да даде възможност на учениците „да усетят“ различните етапи на интервюто, да подготвят подходящи въпроси, да приложат подходящо поведение, както и да проверят уменията за себепредставяне.

Намирайки се в началото на своята икономическа подготовка, 8а клас избра по повод  Деня на икономиста да направи нещо символично – засаждане на рози в двора на гимназията.

Възпитаниците на гимназията имаха възможност и да се срещнат с бивши възпитаници на ДФСГ "Интелект", работещи в банковата сфера. Срещата с Николай Аспарухов от Париба Банк – провокира вниманието на учениците от 11 клас като акцент на разговора бе ролята на банките в съвременната икономика.

Заедно с Галя Димитрова – заместник – директор на гимназията, учениците от 11 клас пък разиграха симулация на съдебно заседание.