Напусна ни голямо име на Северняшкия ансамбъл

Животът

18-06-2023, 13:49

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Янко Желязков си отиде на 78-годишна възраст

На 17 юни на 78-годишна възраст ни напусна голямо име на Северняшкия ансамбъл – Янко Желязков, дългогодишен корепетитор.

Желязков постъпва в Северняшкия ансамбъл на 01.09.1967 г. и работи като корепетитор до пенсионирането си през 2009 г., като посвещава цели 42 години от житейския си път на ансамбъла. От 1997 г. е преподавател в училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пордим. Той композира музика за много народни състави в страната, има 25 инструментални записа в радио „София“, а БНТ заснема три филма за него. Автор е на сборника „Хора от Плевенско“, на грамофонна плоча и компакт диск „Хора от Северна България“. Участва в игралното кино във филма „Грях“ на Сергей Комитски.

Въпреки, че не е професионалист по образование, а само завършва школа по акордеон в родното си село Брест, Янко Желязков безспорно е един от най-добрите акордеонисти. Баща му и чичо му са акордеонисти, така че музиката е в кръвта му, но никога не пропуска да каже, че следва в един уникален университет – Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци. По случай 50 годишнината му СБМТД го удостоява със „Златна лира“, припомнят от Северняшкия ансамбъл.

Светъл път към небесната сцена!