Учение за реакция при наводнениe се проведе в Никопол

Новините

16-06-2023, 11:03

Снимка:

МВР

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

То е в изпълнение на заповед на областния управител на област Плевен

Вчера в град Никопол се проведе общинско учение на тема: „Дейност на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на единната спасителна система при възникнала опасност от наводнение на територията на Община Никопол, причинено от река Дунав." То е в изпълнение на заповед на областния управител на област Плевен.

С оглед на създалата се критична обстановка по разпореждане на кмета на общината, бе извършено оповестяване на състава на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия. Практическата част е започнала с пожар в заседателната зала на общината, в следствие от високите води на река Дунав и късо съединение в ел. инсталацията. Извършена е била евакуация на служителите в сградата поради задимяване, след което огнеборци са пристъпили към гасене на възникналия пожар.

При бързо покачващите се води, Щабът е взел решение за надграждане на речната дига с наличното допълнително изградено техническо съоръжение на дигата на река „Дунав“, като допълнително са укрепени критични места. С доставената от РДПБЗН - Плевен машина за пълнене на чували с пясък, в максимално кратък срок са били напълнени чували и са доставени на критичните места.

Съвместно с екип на РДПБЗН - Велико Търново са проиграни действия по издирване и спасяване по вода на лодка и бедстващ човек в река Дунав, като са били използвани две моторни лодки и въжени съоръжения.