Проект на МУ-Плевен за приложение на изкуствен интелект в предраковия скрининг на маточната шийка спечели първа награда

Мисия

15-06-2023, 07:00

Снимка:

Медицински университет

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Д-р Георги Пранджев е специализант по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Света Марина“ и асистент в катедра „Акушерство и гинекология“ към МУ-Плевен

Проектът Zhiva.AI, спечелил първа награда, е на д-р Георги Пранджев и МУ-Плевен с насоченост към пазарната реализация на дисертационния му труд, който е свързан с приложение на изкуствен интелект в предраковия скрининг на маточната шийка. Темата разработва под ръководството на проф. Славчо Томов, д.м.н. Д-р Георги Пранджев е специализант по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и асистент в катедра „Акушерство и гинекология“ към Медицински университет – Плевен.

Благодарение на съвместната работа с Junior Achievement Bulgaria и нейната spin-off компания The Edge R&BD д-р Георги Пранджев има възможността да се включа в преакселераторска програма на Beyond. Програмата е насочена към младежи на възраст между 18 и 29 години - бакалаври, магистри и докторанти, които искат да работят върху създаването и развитието на технологични lean стартъпи в различни направления, едно от които е медицина и здравеопазване. 

Д-р Георги Пранджев споделя за развитието на проекта Zhiva.AI: „Преминах през едногодишната програма, състояща се от три фази на обучение, подготовка на технологично предложение и периодични състезания. До финалното представяне достигнаха 9 от 40 отбора, където бяхме оценявани от 6-членно жури. Спечелих първа награда на състезанието, даваща възможност за спонсориране и подпомагане на развитието на идеята. Огромна чест е за мен, че наградата ми беше връчена лично от бившия изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria г-жа Милена Стойчева, която е настоящ Министър на иновациите и растежа на Република България“.