Ути Бъчваров ще е гост готвач на тазгодишния "Фестивал на река Дунав"

Плевен Лайф

07-06-2023, 10:06

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предстои осмото издание на "Фестивал на река Дунав" в Белене

За поредна година Община Белене организира "Фестивал на река Дунав". И за поредна година част от програмата на фестивала е кулинарното състезание "Дунавска трапеза". Тази година ястията на участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател гост готвач Ути Бъчваров.

Ето и регламентът на състезанието "Дунавска трапеза":

ЦЕЛ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Целта на състезанието е да се приготвят традиционни рибни и други за дунавско-беленския регион ястия, да се възобновят и припомнят забравени кулинарни традиции. Желаещите да участват могат да се включат в готвенето на открито. Приготвянето на храната ще става на огън с дърва или газ.

ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ: 01 юли 2023 г.

НАЧАЛЕН ЧАС: 17:00 часа

УЧАСТИЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО: В кулинарното състезание могат да участват всички желаещи, без да е необходимо да доказват своя опит в готварството. Участниците под 18-годишна възраст трябва да са с придружител. Отборите да са максимум до 5 човека.

Предварително записване за участието: до 17:00 ч. на 23 юни 2023 г. в Община Белене, стая № 14. Лице за контакт: Кристияна Арнаудова, тел. 0658 3 10 61.

ЕТАПИ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

І етап: Приготвяне на ястията – продължителност 2 часа

ІІ етап: Оценяване на ястията – продължителност 15 мин.

19:15 часа – Награждаване

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Вариантите за приготвяне на храна са на огън или газ. Участниците сами осигуряват продукти, съдове и прибори, необходими за приготвянето на ястията, както и газова бутилка, ако са решили да използват такава. Организаторът осигурява работното място, дървата за участниците, които ще готвят на огън, и рибата, която ще се приготвя. За най-добрите готвачи ще има награди.

СИСТЕМА НА ОЦЕНЯВАНЕ:

Ястията ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател гост готвач Ути Бъчваров на принципа на точкова система от 1 до 10 точки. Ще се следи не само за вкусовите качества и за презентационните умения, с които е поднесено ястието, а и за наличието на риба в него.