По искане на Районна прокуратура - Плевен: Мъж е задържан за трафик на мигранти

Крими

29-05-2023, 14:51

Снимка:

plevenutre.bg

Автор:

Plevenutre.bg

Всичко от Автора

Превозвал 20 души, част от тях са граждани на Афганистан

На 26.05.2023г., на първокласен път I-3 (гр. Бяла – гр. Ботевград), в района на с. Гривица, обл. Плевен, при извършена проверка от служители на 01 РУ Плевен на товарен автомобил с чуждестранна регистрация е разкрито лице, незаконно превозващо мигранти.

На място са извършени неотложни първоначални действия по разследването и е образувано досъдебно производство под наблюдението на Районна прокуратура- Плевен.

Изяснено е, че в товарния автомобил се превозват общо двадесет души, като самоличността на част от тях е установена и те са граждани на Афганистан, а за други е в процес на разкриване.

Шофьорът, превозващ мигрантите, е мъж на 39 години, румънски гражданин.

Същият е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 26.05.2023 г., в околностите на село Гривица, обл. Плевен,  на първокласен път гр. Бяла – гр. Ботевград, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужденци - 4 лица, граждани на Афганистан,  и други лица с неустановена самоличност, общо двадесет лица,  да пребивават или преминават в страната, в нарушение на закон, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - товарен автомобил и е извършено по отношение на повече от едно лице - престъпление по чл. 281, ал.2, т.1 и т.5. във вр. ал. 1 от НК.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 27.05.2023г., обвиняемият е  задържан за срок до 72 часа, като в този срок предстои да бъде внесено искане до Районен съд-Плевен спрямо него да бъде определена постоянна мярка за неотклонение  „Задържане под стража“.

Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура - Плевен.